1. juli trer den nye Lov om elektronisk kommunikasjon (Ekomloven) i kraft. Inkludert i loven er en ny regel som pålegger alle som er ansvarlige for en norsk nettside å ikke bruke informasjonskapsler (cookies) uten først å innhente tillatelse fra brukeren.

- Hensynet bak den nye bestemmelsen er å styrke brukernes personvern. Bestemmelsen retter seg i hovedsak mot personvernkrenkende teknikker som spionprogram og liknende, og er ikke ment å innebære noe hinder mot å benytte lovlige teknikker, skriver Post- og teletilsynet (NPT) i en redegjørelse.

En informasjonskapsel er en liten fil som et nettsted lagrer på din datamaskin. Filen inneholder informasjon som nettstedet kan benytte seg av. Det kan være målinger om hvilken side du kom fra og hvilken side du drar videre til, hvor lenge du stod på siden og hva du eventuelt søkte på for å komme dit. Informasjonskapsler kan også lagre informasjon om påloggingsdetaljer dersom du har huket av for «husk meg» eller «forbli pålogget».

Trenger ikke klikke
I praksis betyr endringen at alle nettsteder på en lettfattelig og lett synlig måte skal redegjøre for om nettstedet bruker informasjonskapsler, hvordan de brukes og hvilken informasjon som lagres i kapselen. Endringen betyr ikke at man må klikke på «Ok» eller «Godkjenn» hver gang man kommer inn på et nytt nettsted. Det holder at man har stilt inn nettleserens personvern til det nivået man ønsker.

Har du satt nettleseren til å godkjenne alle informasjonskapsler, gjelder det som en aksept for å la seg spore av alle nettsteder man besøker. Man kan også sette nettleseren til å kun lagre informasjonskapsler tilhørende siden man besøker, men ikke eventuelle tredjeparter. Disse er typisk annonsenettverk som jobber på tvers av mange nettsteder.

Sporløs
De fleste nettlesere har i dag en innstilling som heter «ikke spor» for de som aldri ønsker å bli sporet. Bruker man en slik innstilling vil nettstedet heller ikke være i stand til å huske om du har vært der før, lagre påloggingsinformasjon og lignende.

- Den nye bestemmelsen gir brukeren bedre rettigheter enn tidligere. Vernet gjelder både når man bruker datamaskin, nettbrett og mobiltelefon. [...] Brukeren skal vite om, og gi tillatelse til, alt som blir installert. Det er den som er ansvarlig for nettstedet som skal gi denne informasjonen, på en tydelig og enkel måte, skriver NPT.

Les også:
Datatilsynet på Facebook-jakt
Nå vil Zuckerberg følge deg inn i butikkene
Slik sikrer du dingsene dine før ferien
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.