Mange har nok allerede prøvd å sjekke inn på flyet med mobilen. En vanlig løsning sender deg en sms med en avansert strekkode, såkalt semacode, som fungerer som boardingkort.

Men mer avanserte og fleksible løsninger er under utvikling. Nå tester hotellkjeden Choice en løsning der mobilen erstatter både innsjekking og nøkkelkort til hotellrommet.

- Vi ønsker å fjerne behovet for å stå i kø ved innsjekking og frita kunden for masse irritasjon. Kunden vil få nøkkelen direkte sendt til mobilen og gå rett til rommet, forteller Svein Krakk, it-direktør i Choice.

Ut og inn uten kø
Teknologien som benyttes kalles NFC – near field communication – en teknologi som gir trådløs kommunikasjon over svært korte avstander, og leses av på samme måte som Flexus-billettene som benyttes i Oslo. NFC skal kunne leses av innen 10 cm radius, men ikke lenger unna.

 

Krakk forteller at kundene vil få en SMS på ankomstdagen med lenke til innsjekking. Deretter får de tilsendt en digital nøkkel som lagres i mobilen helt til du sjekker ut. Man kan holde mobilen opp foran døren – og gå rett inn. Utsjekking skal være like enkelt.

Lang ventetid
Løsningen virker forlokkende, men det er minst én stor hake ved den – foreløpig finnes det knapt mobiler på markedet som bruker denne teknologien, og man har ventet på et gjennombrudd i mange år. I dette prosjektet benyttes Samsung Star S5230, som har NFC-støtte innebygd. Men dette er også den eneste mobilen fra Samsung som støtter NFC, forteller Stig-Ove Langö, produktsjef i Samsung.

- Vi tror at dette er en teknologi som flere kommer til å benytte fremover og at etterspørselen etter mobiltelefoner med NFC-teknologi da kommer til å øke, tror han.

Krakk regner med at teknologien kan bli vanlig først om et år eller to. Foreløpig tester Choice derfor dette på ett hotell i Stockholm, og har delt ut slike mobiler til 30 faste gjester, for å lære mer om hvordan teknologien kan utnyttes.

- Vi vet jo at folk har med seg mobilen sin, og vi håper å kunne bruke dette på måter etter hvert, sier Krakk.

Han sier dette foreløpig bare er en pilottest, men at selskapet allerede nå kun kjøper inn låser som skal kunne snakke med mobilene på denne måten.

Biletter og betaling i mobilen
Choice er slett ikke alene om jobbe med NFC, og her til lands er særlig Telenor interessert. De jobber blant annet for at teknologien skal brukes til billetter på kollektivtrafikk, og til betaling. Det åpner blant annet for at man kan kjøpe nye billetter direkte fra mobilen, uten å gå innom noen automat.

NFC er en bransjestandard som mange har tro på, men det har tatt lenger tid enn planlagt å få utbredelse. I mellomtiden går det an å utstyre mobilene med mellomløsninger der radiomerker (RFID) klistres på mobilen.

- De kan klistres på mobilen, gjerne innenfor dekselet. Det er ting man kan se på i en mellomperiode, sier Krakk.

Les også: Hun gjør Norge smartere

<b>iPhone kan bli din neste lommebok</b>

<b>«Alle» vil ha mobil betaling </b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.