Denne uken slapp Spotify sin helårsrapport for regnskapsåret 2012. Den viser at musikktjenesten økte sine inntekter fra 190,4 millioner euro i 2011 til 434,7 millioner euro i 2012. En pen økning på 128,3 prosent.

Samtidig gikk nettoresultatet fra minus 45,4 millioner euro i 2011 til minus 58,7 millioner euro i 2012. Selskapet klager på voksesmerter, og sier at mesteparten av de økte utgiftene gikk til etablering i nye markeder som Mexico, Hong Kong og Singapore. I tillegg kom store utviklingskostnader knyttet til å tilpasse tjenesten til disse markedene.

- Vi fokuserte på vekst og internasjonal ekspansjon i 2012, noe som også har resultert i en voldsom økning i antall brukere og markedspenetrasjon. Målet for 2013 er å skape en overlegen musikkoplevelse samtidig som vi bygger oss opp langsiktig, sier Malin Cumzelius, presseansvarlig i Spotify til Computer Sweden.

Betaler artistene
Ifølge Computer Sweden sier Spotifys grunnlegger og toppsjef, Daniel Ek, at selskapet siden starten har utbetalt drøye 375 millioner euro (2,9 milliarder kroner) i royalties til artister. Han regner med å betale ut like mye bare i 2013.

Han understreker også at selv om underskuddet har økt isolert sett, har gapet mellom inntekter og resultat vokst kraftig i riktig retning, noe som ifølge Ek beviser at forretningsmodellen fungerer.

Mange betaler
Spotify tilbyr brukerne ulike abonnementer. Det finnes ett annonsefinansiert gratisabonnement med begrensninger og to betalingsmodeller. Det er kun det dyreste abonnementet som lar brukerne bruke Spotify på telefoner og nettbrett.

Rundt 20 prosent av alle som registrerer en gratiskonto blir betalende abonnenter. Til sammenligning har Skype en konverteringsrate på fem prosent.

Les også:
Millionene strømmer inn
80 prosent fall i piratkopierte sanger
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.