Den tyske hackergruppen Chaos Computer Club (CCC) hevder at de sitter på bevis for at tyske myndigheter har spredt spionprogramvare blant befolkningen i Tyskland i stor stil, skriver Der Spiegel.

Det er snakk om en såkalt trojansk hest eller trojaner, som er et program som legger seg inn på en datamaskin uten brukerens samtykke eller viten. Slike programmer haiker gjerne med e-poster eller nedlastinger fra nettet. Når det er installert, kan det brukes til ulike typer ugagn, for eksempel overvåkning av aktivitet eller skanning av data. Funnene sendes så videre til de som har laget programmet.

- Svært dårlig håndverk
Ifølge CCC har de mottatt flere harddisker som de har analysert og funnet en statlig utviklet trojaner på. Trojaneren kan brukes til å overvåke all aktivitet på datamaskinen, men kan også brukes til å plante filer på datamaskinen der trojaneren ligger.

CCC skriver at programvaren er svært dårlig håndverk og at utenforstående hackere kan kapre trojaneren og bruke den til egne formål.

Det tyske innenriksdepartementet offentliggjorde i 2007 at de hadde utviklet en trojaner som skulle brukes til å overvåke og etterforske terrormistenkte. Men i 2008 slo Tysklands høyesterett fast at slike metoder kun kan brukes av myndighetene i tilfeller hvor det forelligger bevis for at individer eller samfunnet er i fare.

Krever etterforskning
Nyheten har naturlig nok vekket harme i Tyskland. Politikere står i kø for å kommentere hendelsen, selv om det ikke finnes annen dokumentasjon enn CCCs påstander. De fleste kommentarene dreier seg om at dette er et grovt overtramp fra myndighetenes side, men enkelte uttrykker også bekymring for at myndighetene ikke klarer å lage mer sofistikerte verktøy enn dette.

Forbundskansler Angela Merkel har krevd en etterforskning av påstandene for å bringe på det rene hvor stort omfanget av overvåkningen er.

- Dersom denne trojaneren virkelig eksisterer, er den ikke i overensstemmelse med tysk lov og bruken av den kan ikke fortsette i sin nåværende form, sier justisminister Sabine Leutheusser-Schnarrenberger til den tyske tv-kanalen ARD.

Les også: - De kunne følge bevegelsene mine minutt for minutt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.