Telenor stemte mot den opprinnelige avtalen om at det russiske mobilselskapet Vimpelcom, der Telenor er storeier, skulle kjøpe Wind Telecom.

Igår stemte de imot den reforhandlede avtalen - i et styremøte i Vimpelcom. Men med tre styremedlemmer ble de igjen nedstemt av de øvrige seks styremedlemmene i Vimpelcom, hvorav tre representerer Altimo og resten er uavhengige.

- Vimpelcoms styre er glade for å godkjenne denne transaksjonen. Denne kommbinasjonen vil skape en topp global telekomaktør og bør skape betydelige verdier for aksjonærene, sier styreleder Jo Lunder i en melding fra Vimpelcom.

Telenors russiske eierpartner, Altimo, har gjennom et datterselskap allerede eierinteresser i Orascom, som er en del av Wind. De mener derfor transaksjonen skal gjennomføres som en "relatert M&A", uten fortrinssrettigheter, ifølge TDN Finans.

Les mer om Telenors reaksjoner etter at oppkjøpet ble vedtatt i styret i Vimpelcom: - Dette er åpenbart lureri

Vannes ut
Oppgjøret til Wind Telecom vil bestå av 326 millioner nye ordinære Vimpelcom-aksjer, 305 millioner prefererte aksjer og 1,5 milliarder dollar i kontanter. Aksjene vil tilsvare rundt 20 prosent av aksjene og 30,6 prosent av stemmerettene i nye VimpelCom. Telenor vil ha 31,7 prosent av aksjene og 25 prosent av stemmene, mens Altimo har 31,4 prosent av aksjene og 31,0 prosent av stemmene.

- Vi støttet ikke det forrige forslaget fordi det hadde verken finansiell eller strategisk mening. Det reviderte forslaget gir enda mindre mening siden vederlaget som nå blir tilbudt er enda mer sjenerøst for eierne av Wind Telecom. Nåværende aksjonærer i VimpelCom vil bli utsatt for en betydelig ytterligere utvanning dersom oppkjøpet gjennomføres etter vilkårene styret har vedtatt, sier Telenors talsmann Dag Melgaard, i en melding.

Telenor reagerer på at Wind Telecom vil få svært mange aksjer med stemmerett.

- Som et resultat av denne transaksjonen vil minoritetsaksjonærenes nåværende andel på 18,6 prosent av de stemmeberettigede aksjene reduseres til 12,9 prosent til tross for at de får en økonomisk eierandel på 16,3 prosent. Vi mener det manglende samsvaret mellom økonomisk og stemmeberettiget eierskap vil gi negativ attraksjonsverdi for VimpelCom som investeringsobjekt, sier Melgaard.

Etter gjennomføring vil Vimpelcom eie 51,7 prosent av Orascom Telecom og hele Wind Italy.

Vimpelcom ser synergier med en nåverdi på 2,5 milliarder dollar i forbindelse med oppkjøpet av Wind Telecom, ifølge TDN Finans.

Ikke avgjort?
Selv om Telenor har styreflertallet mot seg er de ikke uten virkemidler. De kan potensielt benytte klausuler i aksjonæravtalen til å stoppe eller forsinke oppkjøpet.

I så fall kan det gå mot høyere konfliktnivå igjen. Altimo og Telenor lå i mange år i en bitter strid om selskapenes virksomhet i Russland og Ukraina, og Telenors aksjer i ukrinske Kyivstar var i lang tid tatt i arrest, med trussel om tvangssalg. Nå kan det brake løs igjen, og hvis uenigheten havner i retten på ny blir det spennende å se om avtaleverket denne gangen er sterkt nok til å holde Telenor ute av perifere retssaler i Sibir, der de sist kjempet en tilsynelatende evig kamp mot tvangssalg, mens de håpet å få flyttet saken til Moskva.

Truet av nasjonalisering
Et av de store usikkerhetsmomentene i avtalen er Winds deleierskap i Orascom, der en av de mest verdifulle enhetene er Orascom Telecom Algerie. Her truer regjeringen med å nasjonalisere selskapet.

For å redusere risikoen har Vimpelcom fremforhandlet en opsjon som ifølge selskapet kan redusere den finansielle risikoen i Algerie betydelig. Partene har avtalt fordeling av risiko og gevinst, og Vimpelcom kan velge å benytte denne opsjonen innen seks måneder etter fullført oppkjøp.

Les mer om Telenors reaksjoner etter at oppkjøpet ble vedtatt i styret i Vimpelcom: - Dette er åpenbart lureri (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.