StormGeo ble nedringt av investorer og oppkjøpsfond etter vinterens ekspansjon i USA. Det svenske oppkjøpsfondet EQT vant budrunden og kjøper Siri Kalvigs gamle værmeldingsselskap for 1,5 milliarder kroner før fradrag av gjeld.

Det startet som TV 2-værmelder Siri Kalvigs gründerprosjekt og het Storm Weather Center. I går ble 57,5 prosent av StormGeo solgt til det svenske oppkjøpsfondet EQT. Prisen verdsetter etter det Dagens Næringsliv erfarer hele selskapet til 1,5 milliarder kroner før gjeld på rundt 400 millioner kroner trekkes fra.

Det astronomiske beløpet er fjernt fra de 95.000 kronene Kalvig spyttet inn som 27-åring på slutten av 90-tallet da selskapet var eid av henne og TV 2. Hun solgte mesteparten av aksjene sine for 15 millioner kroner i 2011, men EQTs oppkjøp gjør at hennes gjenværende aksjepost verdsettes til omtrent like mye. Sammen med Kalvig, som er styremedlem i StormGeo, har også rundt 50 av de ansatte meteorologene i StormGeo plutselig blitt rike.

– De er sjokkskadet, men de skjønner jo at de har gjort en kule, sier styreleder Erik Langaker som selv sitter på en aksjepost som er verdt anslagsvis 50–60 millioner kroner etter salget.

Telefonen stoppet ikke

Hovedvinneren er oppkjøpsfondet Reiten som tilførte StormGeo kapitalen selskapet trengte for å satse globalt da det kjøpte seg inn med 140 millioner kroner for 68 prosent av aksjene i 2011. Reiten & Co selger seg helt ut med EQTs inntreden og sitter etter DNs anslag igjen med vel 500 millioner kroner. I dag har StormGeo 22 kontorer i 14 land og omsetter for 380 millioner kroner. Omsetningsveksten kom som følge av at selskapet i januar kjøpte opp den amerikanske værtjenesten Applied Weather Technology (AWT). Det var dette oppkjøpet som startet den meteoriske ferden mot gårsdagens salg.

– Da vi kjøpte AWT så var det plutselig som om alle verdens investorer plutselig fikk samme idé i hodet. Vi ble ringt i et kjør av oppkjøpsfond og investorer, sier Langaker.

GRÜNDEREN. Siri Kalvig investerte 95.000 kroner i Storm Weather Center på 90-tallet.
GRÜNDEREN. Siri Kalvig investerte 95.000 kroner i Storm Weather Center på 90-tallet. (Foto: Hampus Lundgren)
Den avgjørende telefonen kom rett etter at Langaker og managing partner i Reiten & Co, Christian Melbye, akkurat hadde fått et såkalt hårete tilbud fra et annet oppkjøpsfond.

– Vi sto ute på gaten og så ringte EQT og spurte om vi var interessert i et møte. Det var vi, sier Langaker.

EQT forvalter 20 milliarder euro og kontrolleres av den mektige svenske Wallenberg-familien.

Tok praten etter middag

Deretter fulgte fem svært intense dager hvor EQT saumfarte StormGeos budsjetter og kontorer for å finne ut om bergensselskapet var det de trodde det var.

Tilfeldigvis kom budet da alle involverte satt rundt samme middagsbord. Langaker kjenner sjefen for EQT, Christian Sinding, fra tidligere og hadde også Narve Reiten, eieren av Reiten & Co, til bords.

GRÜNDEREN. Siri Kalvig investerte 95.000 kroner i Storm Weather Center på 90-tallet.
GRÜNDEREN. Siri Kalvig investerte 95.000 kroner i Storm Weather Center på 90-tallet.
– Tilfeldigvis satt vi rett ovenfor hverandre da budforslaget tikket inn på mobilen til Christian Sinding, sier Langaker.

– Så da tok dere like godt oppgjøret over kaffe og konjakk i biblioteket?

– Hehe, nei, vi tok det i inngangspartiet, sier Langaker som opplyser at den endelige prisen ble mer eller mindre den samme som ble foreslått ved middagsbordet.

Skal på børs i New York

TV 2 selger seg helt ut av StormGeo og innkasserer trolig ytterligere 50–60 millioner kroner, mens DNV (tidligere Det Norske Veritas) kjøper seg ytterligere opp. Væreventyret ser foreløpig ikke ut til å ha noen ende og Langaker selv har tenkt å følge med på ferden.

– Hvorfor tok du ikke med deg gevinsten og sa deg fornøyd? Du har jo tjent gode penger etter å ha kommet inn allerede i 2007?

– Planen er å gjøre dette minst tre ganger til. Nå er grunnlaget på plass og vi er blitt globale. Nå skal vi bli børsnotert i New York eller London om fem år, sier Langaker.

DN oppnådde ikke kontakt med Siri M. Kalvig igår.

Les også: Siri Kalvig trekker seg i protest etter ny Giske-kontrovers (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.