På generalforsamlingen i det heleide statsselskapet Kings Bay tirsdag ble styreleder Knut Ore byttet ut med Sintef-direktør Unni Steinsmo.

Det er Næringsdepartementet ved næringsminister Trond Giske (Ap) som utgjør hele generalforsamlingen i selskapet, siden staten eier 100 prosent av aksjene. Selskapet har ansvaret for driften av forskningsstasjonen i Ny-Ålesund på Svalbard.

Uforstående
Ifølge NRK.no ga samtlige av styremedlemmene i selskapet før møtet ga uttrykk for at de ikke forsto hvorfor departementet ønsket å bytte ut styreleder Ore på kort varsel. Det er ikke ordinært valg av nye styremedlemmer i Kings Bay i år.

Ore ble utnevnt for to nye år under generalforsamlingen i fjor. Hvorfor staten har ønsket å bytte ham ut midt i en periode har ikke blitt kommentert.

Tidligere tirsdag meldte NRK at tidligere Ap-nestleder Hill-Marta Solberg skulle overta vervet som Knut Ore har hatt i elleve år, og derfor kom utnevnelsen av Steinsmo uventet.

Trekker seg i protest
Etter at styreleder Ore ble byttet ut, valgte styremedlem Siri M. Kalvig å trekke seg fra sitt verv.

- Jeg har valgt å trekke meg. Styrelederen måtte jo gå midt i perioden, og jeg har rett og slett mistet motivasjonen til å fortsette, på tross av at jeg nettopp har begynt, sier Kalvig til NRK.

Hun er kritisk til Næringsdepartementet håndtering av hele situasjonen.

- Jeg kan i alle fall si at jeg synes at prosessen har vært veldig uryddig og uheldig.

Meterologutdannede Kalvig er blant annet styremedlem i værmeldingsselskapet Stormgeo, et selskap hun selv startet opp på midten av 1990-tallet og som hun fortsatt har en liten eierandel i.

- Stor kompetanse
Kings Bay nye styreleder Unni Steinsmo er konsernsjef i den uavhengige forskningsstiftelsen SINTEF med 2.100 ansatte. Kings Bay AS har gått fra å være et gruveselskap opprettet for snart 100 år siden, til et selskap for arktisk forskning i dag.

- Steinsmo er en erfaren næringslivsleder med stor kompetanse innenfor forskning, og en styreleder som vi tror på en god måte kan ta selskapet inn i framtiden, sier nærings- og handelsminister Trond Giske (Ap) i en uttalelse fra departementet.

I en epost til NRK skriver departementet det fortløpende foretas vurderinger av styrets arbeid, kompetanse og utfordringer, og at «utskiftninger utenom perioden vil derfor forekomme».

- Samtidig øker dette antall kvinnelige styreledere i våre selskaper, noe som er et viktig mål for regjeringen, sier Giske i uttalelsen.

Kontroversielle utnevnelser
Den omstridte styrelederendringen i Kings bay kommer etter at Giske ifjor ble beskyldt for å ha presset og truet sine egne inn i styrene i statlige selskaper. Giske fikk også mye kritikk for måten han håndterte Telenors salg av eierandelene i TV2 til danske Egmont.

Styreutnevnelser i Telenor og Kongsberg Gruppen og rot rundt ansettelsen av ny toppleder i Entra Eiendom var utgangspunktet for en eierskapshøring i kontroll- og konstitusjonskomiteen i desember ifjor. Der måtte Giske svare på påstander fra opposisjonspartiene om at han «presset» og «truet» sine egne inn i styrene i statlige selskaper.

LES MER:

Giske skal ha presset LO-lederen inn i Kongsberg Gruppen

Dragkamp om kritikk av Trond Giske

Olsø går av som Entra-direktør

TV2-salget:

Norvik trekker seg som styreleder i Telenor

Opposisjonen ber Giske redegjøre

Etter nachspielet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.