Denne uke har det blitt kjent at flere nettsteder, deriblant New York Times, Washington Post og Twitter, har blitt helt eller delvis overtatt av en gruppe hackere som kaller seg «Syrian Electronic Army» (SEA) i flere timer. Det er uvisst om hackerne faktisk tilhører Syrias militærstyrker, men de har i hvert fall sine sympatier hos Syrias president Bashar al-Assad, skriver Washington Post.

Angrepene mot nettstedene er typiske eksempler på elektronisk krigføring med spredning av desinformasjon som hensikt.

Byttet gateskilt
Metoden som ble brukt mot New York Times virker ganske enkel. Når man skriver inn en nettadresse, som DN.no, i nettleseren vil denne gjøre et oppslag mot det som kalles DNS. DNS er et register som oversetter skrevne nettadresser til ip-adresser. Dermed vet nettleseren at for å vise fram DN.no må den be ip-adressen 87.238.53.84 om å sende sidene.

Det SEA gjorde med NY Times var å hacke systemene til en australsk domeneregistrar som kan endre oppføringene i DNS. Når de hadde skaffet seg tilgang var det relativt enkelt å sende alle som skrev inn nytimes.com til en annen ip-adresse enn den ekte.

Siden DNS-systemet er desentralisert vil en slik endring spre seg til de forskjellige DNS-knutepunktene i verden som en bølge.

E-krig
Elektronisk krigføring har forlengst etablert seg som en realitet. Det norske Cyberforsvaret forholder seg til over 1000 e-angrep mot Norge hver måned. Fra 2011 til 2013 mer enn doblet antallet seg, heter det i en rapport fra Nasjonal Sikkerhetsmyndighet.

Med elektroniske «våpen» kan både kriminelle og fremmede makter skaffe seg tilgang til mye makt. Man kan trenge inn i systemer som kontrollerer infrastrukturen i et land, eller man kan simpelthen bare ligge latent i systemet og sanke informasjon mens man venter på en anledning til å gjøre reell skade.

Les også:
Amazon-krasj kostet 400.000 per minutt
Google-krasj halverte verdens nettrafikk
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.