Forkjemperne for dulting – eller «nudging» – hevder at det bevarer frihet. Jeg hevder, tvert imot, at dulting utgjør en trussel mot frihet. Med stordata – «big data» – blir dulting mer effektivt, og jo mer effektiv dultingen blir, jo nærmere tvang og ufrihet kommer vi.

Fysisk tvang er opplagt problematisk for forkjempere for frihet. Men hva om jeg bruker skjult tvang, som innebærer at jeg manipulerer og utnytter kognitive svakheter for å få deg til å gjøre det jeg ønsker?

Dulting handler om hvordan vi kan bruke vår forståelse av menneskets sinn til å endre adferd. Men hvorfor skal vi dulte? Fordi noen mener vi tar feil valg om vi får velge fritt. Vi sparer for lite til pensjon, vi spiser usunt og gjør generelt ting noen mener er dumt. Gode hjelpere vil derfor bruke sin ekspertise til å lede oss i en bedre retning, og våpenet deres er våre egne svakheter. Ofte vet vi ikke helt hva vi egentlig vil, og gjør rett og slett som andre gjør, eller eksperter anbefaler. Dersom det finnes et standardvalg velger vi gjerne dette, uten å forstå de forskjellige alternativene.

Dulting har vist seg å være effektivt, og det kan brukes av alle som ønsker å påvirke menneskers valg, ikke bare de gode hjelperne.

Stordata gir oss to ting som gjør dulting mer problematisk: mer kunnskap om hvordan vi fungerer, og detaljert kunnskap om våre individuelle tilbøyeligheter. Når vi kombinerer dette med muligheten til å skreddersy informasjonen du får, er veien kort til svært effektiv dulting.

Hver gang vi bruker en nettjeneste gir vi fra oss informasjon om hvordan vi velger. Som om ikke det var nok, kobler vi nå hjemmene våre til nettet – smarte hjem, vaskemaskiner, strømmålere og så videre. Slik informasjon lar produsentene forbedre tjenestene sine. Og det er vel bare bra?

Tja, det betyr at Facebook blir flinkere til å gi deg innhold som gjør at du plutselig har sittet på og sett på tullete videoer i en time, før du innser at tiden har gått. Og det betyr for eksempel at et online-kasino kan tiltrekke seg flere kunder, som spiller mer og blir lenger på nettstedet.

I tillegg til å gi oss innsikt i hvordan mennesker generelt fungerer, får vi detaljert informasjon om hva som gjør akkurat deg spesiell. Når på dagen er du mest tilbøyelig til å handle – mest sårbar? Bør jeg spille på følelser, eller lommeboken, for å få akkurat deg til å trykke på kjøp?

Mens man tidligere var nødt til å teppebombe alle med de samme virkemidlene, kan vi i dag tilby dulting i form av skreddersøm. Moderne presisjonsdulting kan bli så effektivt at vi bør spørre oss selv: når blir dulting en form for skjult tvang?

Når dine handlinger er et resultat av at jeg manipulerer informasjonen du får, er du ikke nødvendigvis mer fri enn om jeg hadde tvunget deg med fysisk makt. Du er kanskje mer fornøyd, siden du føler deg fri. Men, er det bedre å bli tvunget i det skjulte enn på mer opplagte måter, som man merker, og kan gjøre motstand mot?

Fysisk makt kan være tvingende, men det kan også psykologisk makt.

Det er vanskelig å regulere dulting, men det må ikke bli et argument for å la være å prøve. Det er mulig å regulere hva slags informasjon om deg som samles inn, og det er også mulig å regulere i hvilken grad aktører kan bruke denne informasjonen til å skreddersy innholdet du får se.

Vi kan ikke forby all påvirkning, men vi bør gjøre det vi kan for å gi mennesker de beste mulighetene til å ta selvstendige og informerte valg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.