Etter børsslutt i USA onsdag kveld presenterte Facebook sin kvartalsrapport for andre kvartal.

Ifølge Yahoo Finance og Bloomberg forventet analytikere at Facebook omsatte for 16,5 milliarder dollar i andre kvartal mot 13,2 milliarder dollar i samme kvartal i fjor. Det endelige tallet endte på 16,8 milliarder dollar.

Justert resultat per aksje ble ventet å ligge på 2.24 dollar per aksje sammenlignet med 1.74 dollar per aksje i fjor. Den ferske årsrapporten viser imidlertid en skarp nedgang, både fra det ventede og fjorårets resultat. Justert resultat per aksje ligger på 0,91 dollar for andre kvartal.

Dette skal ifølge Business Insider skyldes forliket Facebook inngikk med amerikanske myndigheter onsdag.

Daglige aktive brukere ventes til 1,57 milliarder, mot 1,47 milliarder i andre kvartal i 2018. Kvartalsrapporten viser at antall daglige brukere var flere enn forventet, og ligger på 1,59 milliarder. Det er en økning på åtte prosent, sammenlignet med andre kvartal i fjor.

Ved børsåpning i USA var Facebook-aksjen 1,74 prosent ned onsdag ettermiddag. Gjennom dagen gikk det derimot langt bedre, og ved stengetid på Wall Street var aksjen opp 1,14 prosent.

Investorene var tydelig usikre på hvordan tallene skulle tolkes, for i utvidet handel etter offisiell børsslutt svingte aksjen kraftig. I løpet av 40 minutter svingte aksjen fra en oppgang på over 3,5 prosent til et fall på 2,7 prosent, før aksjen sluttet opp 0,87 prosent.

Gikk ut med rekordbot

Tidligere denne måneden meldte Wall Street Journal at Facebook ville motta en rekordbot på fem milliarder dollar etter at partene ble enige om et forlik. Boten kommer som følge selskapets kritikkverdige håndtering av personvernopplysninger.

Onsdag bekrefter Federal Trade Commission (FTC) ifølge CNBC at selskapet må betale den gigantiske summen på fem milliarder dollar.

Beløpet tilsvarer cirka 42 milliarder norske kroner og markerer dermed den største boten FTC har gitt til et teknologiselskap noensinne. Summen representerer imidlertid kun ni prosent av Facebooks omsetning i 2018.

Mindre makt til Zuckerberg

Ifølge en uttalelse fra FTC ble oppgjøret godkjent av tre mot to stemmer, og innebærer også at selskapet må gjøre større tiltak for å gjøre selskapet mer uavhengig fra administrerende direktør Mark Zuckerberg.

Ifølge avgjørelsen skal selskapet opprette en selvstendig personvernskomité som skal løsne på Zuckerbergs stålkontroll over selskapets personvernsavgjørelser. Medlemmene skal bli valgt av en selvstendig nominasjonskomité og kan kun bli oppsagt av stemmene fra to tredjedeler av selskapet, slik at Zuckerberg ikke skal kunne kontrollere avstemningen med sine aksjestemmer.

Zuckerberg og enkelte utpekte overholdesansvarlige skal også måtte rapportere hvert kvartal for å erkjenne at Facebook følger personvernsprogrammet.

I tillegg skal det opprettes en uavhengig tredjepart som skal evaluere selskapet annenhvert år og rapportere dette til den nyopprettede personvernkomiteen hvert kvartal. Facebook må varsle parten innen 30 dager hvis selskapet oppdager at informasjon fra 500 eller flere brukere har havnet på avveie.

«Disse endringene overgår alt som kreves fra USA sine lover i dag. Grunnen for at jeg støtter dem er at jeg tror de vil redusere antallet feil vi gjør og at de hjelper oss å levere et personvern som er like sterkt som de beste tjenestene vi har», skriver Mark Zuckerberg i en statusmelding på Facebook i etterkant av avgjørelsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.