Tidligere i sommer gikk en samlet plate- og filmbransje til massesøksmål mot Telenor. Hensikten er å prøve for retten hvor vidt en internettleverandør kan tvinges til å sperre sine kunders tilgang til ulovlig kopiert materiale.

Les også: Hele bransjen saksøker Telenor

Nå har Telenor levert inn sitt svar til Asker og Bærum Tingrett hvor de ikke overraskende er negative til å føye seg etter saksøkernes krav.

– Selv om selve begjæringen om midlertidig forføyning bestrides er det viktig å poengtere at Telenor ikke sympatiserer med ulovlig fildeling eller andre former for ulovlig aktivitet på nettet. Men vi er grunnleggende uenige om hvordan man får bukt med ulovlig fildeling, sier informasjonssjef Atle Lessum i Telenor til Dagensit.no.

Vi ha stengt tilgang
Saksøkerne har bedt tingretten om en midlertidig forføyning, det vil si en hasteavgjørelse, for å få Telenor til å stenge tilgang for sine kunder til nettsider som The Pirate Bay.

Telenor mener det ikke foreligger noen hjemmel for midlertidig forføyning. Dette er et virkemiddel som kun skal brukes dersom det haster å få et forbud i påvente av ordinære rettsbehandling av en sak.

– Saksøkernes mulighet til å forfølge sitt krav vil ikke bli vesentlig vanskeliggjort selv om saken må kjøres som en ordinær domstolsbehandling, og ikke som en hastesak slik det nå er krevet, skriver Lessum i en e-post.

Ytringsfrihet
Operatøren mener også at det strider mot ytringsfriheten å legge bånd på en internettleverandør på denne måten og at det ikke finnes noen hjemmel for å dømme en nettleverandør for medvirkning til piratkopiering.

Det siste punktet Telenor fokuserer på i sitt tilsvar er ringvirkningene av et slikt vedtak. Dersom Telenor blir dømt til å sperre tilgangen til enkelte nettsider vil det kunne medføre lignende krav fra andre grupperinger.

– En slik oppfatning vil endre det vi mener er den grunnleggende forutsetningen for bruk av Internett som kommunikasjonsplattform, og dessuten kunne tvinge ISPer inn i en rolle som private sensurinstanser, skriver Lessum.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.