Telenor og Altimo, som er Alfa-gruppens telekomselskap, går nå sammen om å skape det selskapene kaller en "ny ledende vekstmarkeds mobiloperatør".

De to selskapene slår sammen sine eierandeler i VimpelCom og Kyivstar G.S.M. i en ny, felles eid mobiloperatør, VimpelCom Ltd.

"Det sammenslåtte selskapet vil tilby høykvalitets integrerte teletjenester i Russland, Ukraina og andre CIS-land, så vel som i Georgia, Vietnam, Kambodsja og Laos. VimpelCom Ltd. vil søke å utvide sine operasjoner til andre raskt voksende markeder i Europa, Asia og Afrika, med mål å bli en av verdens ledende aktører i bransjen", heter det i børsmeldingen.

VimpelCom Ltd. er registrert på Bermuda og vil få hovedkontor i Nederland og bli børsnotert på New York Stock Exchange (NYSE).

Utsatte ankesak forrige uke
Offentliggjøringen kommer etter at den sibirske domstolen i forrige uke utsatte Telenors ankesak i forbindelse med tapet i rettsaken mot småaksjonæren Farimex, der Telenor ble dømt til å betale 11 milliarder kroner. Ankesaken skulle bli gjenopptatt 24. mars 2010.

Les også: Telenor-milliarder i limbo

Telenor har aldri vært i tvil om at det er Vimpelcoms største aksjonær, den russiske Alfa-gruppen, som står bak rettsprosessen i Sibir. Se faktaboks om konflikten til høyre på siden.

Avvikler konflikten
Og ønsket om å avslutte krangelen med Alfa-gruppen er blant de viktigste grunnene til at Telenor nå går sammen med sin gamle fiende.

Avtalen innebærer nemlig avvikling av alle utestående konflikter mellom Telenor og Altimo.

"Partene er enige om å stanse alle pågående rettslige prosesser og trekke eller forlike dem før transaksjonen fullføres. Styringsstrukturen i VimpelCom Ltd. er utformet for å betydelig redusere muligheten for nye konflikter mellom aksjonærene", heter det i meldingen.

Utbytte begge veier
Telenor lister også opp andre fordeler ved sammenslåingen:

  • Etablering av en ledende vekstmarkeds mobiloperatør med betydelige vekstmuligheter i både hjemmemarked og internasjonalt.
  • Deltakelse i verdiskapning gjennom felles styring av de sammenslåtte selskapene.
  • Attraktive utbyttemuligheter fra kontantgenererende russiske og ukrainske selskaper.
  • Harmonisering av Telenors og Altimos framtidige interesser i Russland og Ukraina i et børsnotert selskap.


Snur femårig konflikt
- Gjennom denne transaksjonen er Telenor stolte av å kunne være med på å skape en av de mest konkurransedyktige og viktige aktørene innen området mobilkommunikasjon, sier Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas i en kommentar i pressemeldingen.

Han peker på at VimpelCom Ltd. vil få rikelig med muligheter til vekst og verdiskapning til fordel for alle aksjonærer.

- Gjennom å snu en femårig konflikt til et spennende foretak for framtiden, er vi glade for å kunngjøre en avtale som vil sette oss i stand til å fokusere helt og fullt på langsiktig verdiskapning for selskapet og legge alle tidligere uenigheter bak oss. Vi oppfordrer alle øvrige aksjonærer i nåværende VimpelCom til å støtte den foreslåtte transaksjonen og delta sammen med oss i å skape det nye VimpelCom Ltd, sier han.

En ny stjerne
Alexei Reznikovich, toppsjefen i Altimo, kaller det en historisk dag.

- Vi ser at en ny stjerne er kommet til syne på den globale telekomhimmelen.

Ifølge Reznikovich vil det nye selskapet ha "en uovertruffen erf#229" i å tilby moderne telekommunikasjonsløsninger i sterkt konkurranseutsatte miljøer.

- I tillegg vil det nye selskapet være finansielt solid og derfor mye mer attraktivt for investorer over hele verden, som ser etter stabile investeringsmuligheter. Vi er sikre på at denne sammenslåingen vil øke aksjonærverdien i det nye selskapet betraktelig, sier han.

Ukjent toppsjef
Det er ennå ikke kjent hvem som blir toppsjef eller styreleder i det nye selskapet.

Styret i VimpelCom vil ha ni medlemmer, der tre vil bli nominert av Telenor, tre av Altimo og tre vil være uavhengige og verken assosiert med Telenor eller Altimo.

Styrets leder velges blant de uavhengige medlemmene med mindre man er enige om noe annet. De uavhengige styremedlemmene vil få en vippeposisjon siden verken Telenor eller Altimo har vetorett i noen saker. Partenes aksjonær- og andre avtaler, som vil sendes det amerikanske kredittilsynet ("SEC") i kopi, vil være underlagt New York-lov, og partene er enige om at enhver fremtidig konflikt skal løses gjennom voldgift i London.

Partene vil offentliggjøre valget av øverste leder før lanseringen av tilbudet der detaljene rundt sammenslåingen blir kjent.

"Partene vil fortsette å støtte seg på ekspertisen og erf#229en til toppledelsen i selskapene i Russland og Ukraina når den gjenstående del av det nye selskapets forretningsstrategi og ledelsesstruktur ferdigbehandles", heter det i børsmeldingen.

Nesten like eierandeler
Når Telenor og Altimo bidrar med sine Kyivstar-aksjer til VimpelCom Ltd., vil det reelle bytteforholdet være 28,225 VimpelCom Ltd.-aksjer for hver Kyivstar-aksje.

Telenor vil når transaksjonen er gjennomfør ha et økonomisk eierskap i det nye selskapet på 38,84 prosent, mens Altimo vil ha 38,46 prosent. Telenor vil ha 35,42 prosenet av stemmene, mens Altimo vil ha 43,89 prosent.

I 2008 ville de samlede inntektene ha vært rundt 12,6 milliarder dollar, med et EBITDA-resultat på 6,3 milliarder dollar og 85 millioner abonnementer. Etter sammenslåingen ser det nye selskapet også muligheter i Asia og Afrika.

Telenor inviterer til presse- og analytikerkonferanse på Fornebu klokken ti. DN.no vil være tilstede på pressekonferansen og komme med fyldige oppdateringer i løpet av formiddagen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.