Like før klokken 13 fredag 10. juni oppsto feilen i Telenors mobilnett, som rammet mobil tale og SMS over hele Norge. Feilen førte til at samtaler og tekstmeldinger kun unntaksvis kom gjennom.

Alle kunder får kompensasjon
Nå skal Telenor kompensere alle kunder for mobilfeilen.

- God dekning og stabilt nett over hele Norge er kjernen i vår virksomhet. Når en så stor feil inntreffer, er kompensasjon på sin plass. Ingen av våre privat- eller bedriftskunder blir fakturert for bruk av mobiltjenester i pinsehelgen, sier Ragnar Kårhus, administrerende direktør i Telenor Norge i en pressemelding.

Det vil ikke bli fakturert for mobiltjenester som er benyttet i perioden fredag 10. juni klokken 00.01 til mandag 13. juni klokken 23.59. Dette gjelder all mobiltrafikk, både i inn- og utland; taletrafikk, tekst- og bildemeldinger, innholdstjenester - samt bruk av mobilt internett på mobiltelefon, nettbrett og pc.

Les mer: Telenor aner ikke hvorfor mobilnettet sviktet

Største feil noen gang
Feilen, som inntraff like før klokka 13 fredag, gjorde at samtaler og tekstmeldinger bare unntaksvis kom igjennom.

– Det er alltid en risiko for at feilsituasjoner kan oppstå, men dette er den mest omfattende feilen vi har hatt siden mobilnettet ble åpnet i 1993. Det er en feil vi på det sterkeste beklager, sier Kårhus.

Startet i datanettet
Selskapet har sporet mobilproblemene fredag til datanettet, men har ikke funnet hovedårsaken. En omstart i en komponent i det mobile datanettet medførte et halvt døgns nedetid.

– Vi har lokalisert hendelseskjeden, men ikke funnet rotårsaken. At restarten i datanettet kunne påvirke talenettet var nytt for oss. Systemet skulle også fungert slik at servere andre steder skulle tatt over for det som falt ut, fortalte Kårhus til NTB mandag.

Telenor avviser at sammenbruddet skyldes oppgraderingen av mobilnettet, skriver Dagens Næringsliv tirsdag. Skulle det likevel vise seg å være årsaken, kan Telenor vente en smell på børsen.

- Det aksjemarkedet vil være mest opptatt av, er at Telenor har hatt et stort utviklingsprosjekt der det skifter ut gamle GSM-nettverk i flere land, deriblant Norge. Man spør seg om det kan ha en sammenheng med denne utskiftningen, sier Telenor-analytiker Espen Torgersen i meglerhuset Carnegie til DN.

Telenors oppmerksomhet skal nå være rettet inn mot å sikre en stabil driftssituasjon, kartlegge årsakene til feilen og forhindre at en tilsvarende situasjon oppstår i fremtiden. Telenor vil redegjøre grundig for disse forholdene når alle fakta foreligger.

Storberget krever svar
Etter Telenors feil vil justisminister Knut Storberget (Ap) ha både svar og tiltak denne uken.
Telenor skal torsdag levere en rapport til Post- og teletilsynet og Samferdselsdepartementet om årsaken til problemene, samt tiltak for at noe slikt ikke skjer igjen.

Les også: Frp krever redegjørelse om Telenor

Telenor aner ikke hvorfor mobilnettet sviktet

Telenor-trøbbel i hele landet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.