Telecom-, eller ekommarkedet i Norge er i stor grad kontrollert av tre store aktører som til sammen har markedsandeler på over 90 prosent.

De siste tre årene har Telenor hatt litt over 50 prosent av markedet, men i løpet av årets første seks måneder gikk Telenors markedsandel tilbake til 49,6 prosent. Altså har giganten for første gang på lenge under halvparten av de norske kundene, viser nye tall fra Post- og teletilsynet.

Også Netcoms markedsandeler faller 24,9 prosent til 23,9 prosent. Den store vinneren er Tele2 som til tross for tøff konkurranse øker til 18,8 prosent.

- Jeg tror det er sunt at Tele2 tar markedsandeler fra de andre. Det viser at vi har et konkurransepresset marked i Norge, sier direktør Torstein Olsen i Post- og teletilsynet.

Omsetningene faller
I løpet av årets første seks måneder falt teleoperatørenes inntekter med 305 millioner kroner, en samlet nedgang på 2,1 prosent fra samme periode ifjor, viser nye tall fra Post- og Teletilsynet. Ifjor steg operatørenes inntekter med 161 millioner kroner i løpet av årets første seks måneder.

- Den gode nyheten etter vår mening er at vi ser at kundene stadig får mer og betaler mindre, sier direktør Torstein Olsen.

Han understreker at Post- og teletilsynet ikke vet sikkert hvordan utviklingen i markedet vil være, men at de forventer at teleoperatørenes omsetning vil fortsette å falle.

- Jeg tror det norske ekommarkedet er i en overgangsfase der vi fortsetter å se stadig mer databruk og mindre telefoni, sier direktør Torstein Olsen i Post- og Teletilsynet.
- Jeg tror det norske ekommarkedet er i en overgangsfase der vi fortsetter å se stadig mer databruk og mindre telefoni, sier direktør Torstein Olsen i Post- og Teletilsynet. (Foto: Per Staale Bugjerde)

Ikke kritisk
- Jeg tror ikke det er kritisk at omsetningen faller noe, sier Olsen.

Ifølge ham har bransjen fortsatt en del å gå på før det blir krise. Den siste tiden har imidlertid alle de store selskapene sagt at de sliter mot et presset marked og at de ikke har for store marginer å spille på selv om de er i vekst.

- Telefonmarkedet er svært konkurransepreget, men vi mener vi er godt posisjonert, sa Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas til investorene under kapitalmarkedsdagen i september.

I går leverte Tele2 kvartalstall som viste at selskapets driftinntekter hadde falt med 104 millioner svenske kroner sammenlignet med tredje kvartal i fjor. Telenor og Netcom har imidlertid meldt om vekst så langt i år.

Frykter ikke monopol
Under dagens pressekonferanse understreket Olsen at ekommarkedet både på bredbånd og på telefoni er kontrollert av tre store aktører, likevel tror han ikke det er plass til flere aktører i det norske markedet.

- Jeg tror ikke det ville vært mulig for flere aktører å få innpass i det norske markedet. Jeg tror heller ikke at det er et stort problem at vi har tre så store aktører, men det stiller krav til at alle følger regelverket, sier han.

I forrige måned ble Telenor pålagt en bot på 50 millioner kroner, for å ha lagt begrensninger på nettet Tele2 leide av dem.

- Jeg håper at dette kun var et engangstilfelle, og mener at det norske markedet er preget av god konkurranse og lave priser, sier Olsen.

Les også:
Halvering for Tele2 i Norge
Negative til roamingkutt
Telenor kjøper Tele2-virksomhet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.