Flere amerikanske medier melder at den kinesiske verdenssuksessen Tiktok har inngått et forlik med amerikanske foreldre som mente Tiktok brøt personvernregler for barn.

Bloomberg Law melder at foreldrene skal ha akseptert et tilbud om 1,1 millioner amerikanske dollar, tilsvarende 10 millioner kroner. Gruppesøksmålet ble ifølge Bloomberg levert inn tirsdag denne uken, og tilbudet ble akseptert bare dager etter at søksmålet ble inngitt.

Foreldrene mente Tiktok solgte videre personlig informasjon om barna, inkludert videoer med barn som mimer til sanger, til tredjeparter.

Dette er ikke første gang det stilles spørsmål ved hvordan Tiktok bruker eller håndterer informasjon om barn. Appen, som lar brukerne enkelt lage korte videosnutter med musikk ved bruk av avansert kunstig intelligens og store datamengder, er kjent for å være mest populær blant barn. På verdensbasis har appen totalt 1,5 milliarder nedlastinger ifølge Sensor Tower. Hittil i år er den lastet ned flere ganger enn Facebook og Instagram.

Frykter svak sikkerhet

Det kinesiske eierselskapet Beijing ByteDance Technology er blitt verdens mest verdifulle oppstartsselskap med en verdi på 75 milliarder dollar. Den fremtidige veksten avhenger om selskapet får full tilgang til vestlige markeder.

Tiktok sier i en kommentar til søksmålet at de er uenig med flere av påstandene i søksmålet, men at de er «opptatt av å ivareta dataene til brukerne, spesielt våre yngre brukere».

At foreldre saksøker selskapet bak appen er så langt det er kjent ikke skjedd tidligere, men nylig har en amerikansk student saksøkt selskapet for å angivelig ha sendt hennes personlige informasjon til Kina.

I november ble det kjent at amerikanske myndigheter etterforsker ByteDance Technologys oppkjøp av det amerikanske selskapet Musical.ly, som det kinesiske selskapet brukte for å komme seg inn på det amerikanske markedet.

Etterforskningen knyttes til amerikanske politikeres bekymring over at amerikanske brukerdata kan bli delt med kinesiske myndigheter.

– Etterforskningen er en bekreftelse av bekymringen vi har for at apper som Tiktok kan være en alvorlig sikkerhetstrussel for millioner av amerikanere og fortjener større kontroll, sa den demokratiske senatoren Chuck Schumer til Reuters.

Undersøkes i Storbritannia

Også i Storbritannia er myndighetene bekymret. Der undersøkes Tiktok av britiske tilsynsmyndigheter for brudd på de europeiske personvernreglene, GDPR. Undersøkelsene skal ha begynt i februar i år, etter at det samme måned ble kjent at Tiktok ble bøtelagt av amerikanske forbrukermyndigheter. I EU kan selskaper få kraftige bøter for brudd på personvernlovgivningen – inntil 4 prosent av selskapets omsetning.

Tiktok har avvist at appen bryter europeiske personvernregler. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.