Ifølge tipseren skulle Angelil drive ulovlig innsidehandel gjennom en forvalterkonto i Luxembourg med sin bror som skalkeskjul.

Det kom frem under den andre dagen av den omfattende straffesaken mot Eltek-gründeren.

Økokrim mente tipset var så interessant at de videresendte det til Kredittilsynet (nåværende Finanstilsynet) for undersøkelser. Første oppgave var å finne ut om Angelil faktisk hadde en forvalterkonto i utlandet. Slike kontoer er det nemlig ikke lov å skjule sine aksjehandler bak om man er registrert bosatt i Norge.

Tilsynet, som har ansvaret for å følge opp blant annet verdipapirmarkedet i Norge, fikk stadfestet at Angelil hadde en slik konto i utlandet. Det gjorde at Kredittilsynet i sin tur anmeldte Angelil til Økokrim sensommeren 2005.

Ifølge aktor Thomas Skjelbred skyldtes tidsbruken at det tok tid å få bekreftet fra Luxembourg at Angelil hadde en slik konto der.

 

Razzia hos broren
En forvalterkonto gjør i praksis at en eier av børsnoterte aksjer i norske selskaper er skjult for omverdenen. På aksjonærutskrifter fremstår det som om det er banken der kontoen er opprettet som eier aksjene, og ikke den som eier kontoen.

Samme høst tok politiet ut siktelse mot Alain Angelil, som på det tidspunktet hadde meldt flytting til Cluny Castle i Skottland. Ransaking ble besluttet, og 18. januar 2006 ble det aksjonert mot ti forskjellige steder i Norge, Skottland og Spania.

Samme dag ble Angelil avhørt for første gang. Avhøret ble foretatt i Spania ettersom gründeren befant seg der.

Som DN.no skrev i går mener Økokrim at Angelil skal ha laget dokumenter som bekrefter hans forkl#229 etter disse razziaene.

Les også: Mener Angelil fabrikkerte dokumenter

I mars samme år ble det foretatt razziaer i broren Ronald Angelils bolig og i hans bankboks, og han ble avhørt for første gang den dagen.

Siden den gang har det gått en rekke rettsanmodninger fra Norge til utlandet for å skaffe materialet som skal bevise at Angelil har gjort seg skyldig i det han beskyldes for. Noen av disse har man ennå ikke fått endelig resultatet av. Ved flere tilfeller har Angelil motsatt seg utlevering av materiale.

Tror ikke på utflytting
I kjølvannet av straffesaken mot Angelil har Skatt Øst kommet til at Angelil ikke reelt sett flyttet til utlandet i 2001.

Han ble da anmeldt for brudd på ligningsloven. Skattesaken har resultert i at han har blitt etterlignet.

Angelil godtar ikke denne skatteavgjørelsen, og har derfor gått til sivilt søksmål. Denne saken går uavhengig av straffesaken i Oslo tingrett.

Straffesaken ble opprinnelig berammet til å starte i Oslo tingrett for drøyt et år siden. Angelil begjærte saken flyttet til Drammen, etter som det var der han bodde før han meldte flytting.

Dermed ble selve rettssaken utsatt til dette ble avklart.

Til slutt endte striden om hvor saken skulle føres i Høyesterett, som i november 2010 fastslo at den hørte hjemme i Oslo.

Les også: Drømmen om Drammen brast

Om retten finner Angelil skyldig risikerer han 12 års fengsel.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.