Facebook og Twitter risikerer milliardbøter for brudd på europeisk personvernlovgivning.

Det er den Facebook-eide meldingstjenesten Whatsapp og mikrobloggtjenesten Twitter som lenge har vært under etterforskning av irske Data Protection Commission, tilsvarende det norske Datatilsynet.

Nå er etterforskningen avsluttet, og irske myndigheter skal nå videre til neste skritt i saken. Det er å fatte beslutningen om selskapene skal ilegges bøter eller ikke. Foreløpige vedtak er ventet innen utløpet av året.

Det er CNBC som melder dette etter uttalelser fra pressetalsperson Graham Doyle i det irske datatilsynet.

Etterforskningen mot Whatsapp skal gjelde hvorvidt selskapet har gitt god nok informasjon om sine tjenester til brukerne. Etterforskningen mot Twitter skal ha blitt åpnet på bakgrunn av en melding til tilsynet fra Twitter selv.

Europeisk personvernlovgivning kan i ytterste fall gi enorme bøter til selskapene som blir felt for lovbrudd. Bøtene kan gis på inntil 4 prosent av totale inntekter – globalt sett – for hvert selskap. Irland, som huser de europeiske hovedkvarterene til mange av de største globale selskapene i verden, har åpnet en rekke etterforskninger av flere amerikanske teknologi-giganter.

Tidligere i år fikk Google en bot på enorme 14,4 milliarder kroner fra EU. Boten gjaldt brudd på europeiske konkurranseregler, basert på at Google skal ha hindret konkurrenter i å annonsere hos nettsteder som var tredjeparter, gjennom omfattende avtaleverk med tredjepartene. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.