Nyheter om hacking av store selskaper er blitt nærmest dagligdagse den siste tiden. Sist ut er en serie angrep mot Apple, Facebook og Twitter, og listen over amerikanske giganter som har blitt rammet de siste par årene er lang. Onsdag la USAs justisminister Eric Holder frem en ny rapport, der 19 tilfeller av angrep og tyveri som har ført til påtale og dom er beskrevet. I 16 av disse tilfellene var det kinesiske organsisasjoner som skulle få fordeler av innbruddene, skriver Wall Street Journal.

Målet synes ofte å være å stjele forretningshemmeligheter og teknologi, og nå varsler amerikanske myndigheter at de vil trappe opp mottiltakene.

- En hacker i Kina kan få tak i kildekode fra et programvareselskap i Virginia uten å forlate pulten, sa justisminister Eric Holder under presentasjonen av en ny rapport.

Shanghaiet på nett
Holder varslet at USA vil trappe opp bruken av diplomatiske midler og gjøre mer for å få straffet de som utfører angrepene. Han varslet også at de vil kunne kunne innføre handelsrestriksjoner for å få bukt med land som ikke følger opp.

Rapporten beskyldte ikke kinesiske myndigheter direkte, men det er liten tvil om at USA bebreider den voksende supermakten. Nylig kom dessuten en rapport fra sikkerhetsselskapet Mandiant, som mener å ha sporet over 140 angrep på ulike organisasjoner til området rundt en bygning kontrollert av det kinesiske militæret.

Les også: Fra denne blokken kommer angrepene

Blant de seneste ofrene er avisen New York Times, som ble rammet av langvarige angrep etter at de skrev om den enorme formuen til tidligere statsminister Wen Jiabao, en mann som likte å portrettere seg selv som en mann av folket.

Les også: Kinesiske hackere angrep New York Times i fire måneder

Enorme tap
Topp-byråkrater i USA maler nå et bilde av utstrakt spionasje, med følger som tapt konkurransekraft og tap av arbeidsplasser.

Skadeomfanget kan være svært vanskelig å anslå, men kongressrepresentant Dutch Ruppersberger mener det er snakk om 300 milliarder dollar totalt i 2012, mye av det knyttet til kinesisk spionasje, skriver Guardian.co.uk. Beløpet tilsvarer 1.700 milliarder norske kroner.

Dette dreier seg ikke bare om nettangrep - informasjon kan også forsvinne på andre måter, blant annet gjennom utro medarbeidere.

Nekter alt
Kinesiske myndigheter har så langt nektet for enhver innblanding i hacking, og har sagt at de selv er ofre for hacking, fra USA. Kina er helt klart ikke alene om å satse på digital slagkraft.

For å drive cyber-spionasje trenger man to ting - kapasitet og motiv. De fem store målt i kapasitet er Kina, Russland, Frankrike, Israel og USA, sier James Lewis, forsker ved Center for Strategic and International Studies, til TheAtlantic.com.

Han mener Kina har større kapasitet på dette området enn andre land, og at digital makt kan være en måte for dem å utligne USAs militære styrke. Han viser blant annet til at USA via sine allierte stenger Kina inne i forhold til Stillehavet.

Det er klart at Kina ikke er alene om å stå bak slike angrep. De fleste regner med at USA sto bak angrepet på Irans atomanlegg med Stuxnet-ormen, noe som fremdeles regnes som et tidenes mest avanserte digitale angrep.

USA har dessuten vedtatt en lov som gjør det lovlig for dem å spionere på filene til utlendinger som lagres i amerikanske nettskyer. Disse tiltakene skiller seg fra det Kina beskyldes for, ved at de trolig er knyttet til sikkerhetsspørsmål. Så langt er det lite som tyder på at USA driver den samme formen for systematisk industrispionasje.

Les også: Amerikanerne kan se hvert ord du skriver (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.