Så er den her, et av historiens mest hypede produkter. En halv million iPader ble forhåndsbestilt i USA, og på lanseringsdagen påskeaften var det lange køer utenfor Apples etterhvert mange butikker. Da dørene åpnet, applauderte butikkbetjeningen kundene inn i puljer i butikkene. På vei ut, etter å ha brukt mange tusen kroner på en nyinnkjøpt iPad ingen hadde sett eller prøvd, ble man igjen klappet for, hoiet på og highfivet med av Apple-betjeningen.

Noen ting visste vi før lanseringen: iPad kommer i 16, 32 eller 64 gigabyte størrelse, med bare wifi (testet her) eller både wifi og 3g (kommer først om noen uker). I USA koster iPad fra 499 til 829 dollar. Når de kommer til Norge, og til hvilken operatør som tilbyr hva til hvilke priser er foreløpig ikke kjent.

iPad er solid laget i glass (foran) og aluminium (bak), og ikke laget for at man skal åpne den opp for å bytte batteri, prosessor eller noe som helst på den. Liker du å selv oppgradere datamaskinen din, er ikke iPad noe for deg. Man er også nødt til å bruke Apples iTunes. Dette er det mange som ikke liker.

Ulempene med iPad
Siden Apple, som lager både dingsene og dataprogrammene selv, mener at flashteknologi er ustabilt, får man heller ikke sett nettsiders flashbaserte tilbud, typisk små nettspill, annonser og videoer. Derfor får jeg ikke lest Dagens Næringsliv som evis, eller sett videoer på DN.no. Slik blir det inntil Apple godtar flash, som lite tyder på at de gjør, eller til alle som vil ses på iPad og iPhone bruker andre standarder enn flash. Den som lever, får se.

iPaden er også sterkt kritisert for ikke å kunne kjøre flere programmer samtidig. Det er ikke helt sant, for man kan laste ned  filmer, bøker og programmer samtidig som man gjør andre oppgaver, og iPod-funksjonen kan også brukes i bakgrunnen mens man gjør andre oppgaver. Men jeg kan ikke bruke Spotify i bakgrunnen, eller ha chattepogrammer gående mens jeg for eksempel bruker Safari-nettleseren - den eneste nettleseren Apple godkjenner for iPad. Det er irriterende. Når det er sagt, er multitasking ventet å komme ved en senere programvareoppdatering - kanskje allerede i løpet av sommeren.

Men om man ikke bryr seg om disse begrensningene, er iPad nærmest som en drøm.

Artikkelen fortsetter under bildet
 



Uante muligheter
Er det en forvokst iPhone? Ja, forsåvidt, både av utseende og måten man bruker maskinen på. Men trykkskjermen er mange ganger større og med mange flere berøringspunkter, og når programutviklerne etterhvert får testet iPaden, kommer det til å dukke opp programmer og spill av nytte- og tøyseverdi som vi konsumenter vil få bakoversveis av.

Er iPad redningen for mediebransjen og forlagene? Nei, de må redde seg selv. Men iPaden gir en fantastisk mulighet til nytt og videre liv til de selskapene som er smarte nok til å benytte seg av dens styrke; en knall og skarp skjerm, ekstremt intuitiv i bruk, og muligheten til å kombinere lyd, bilde og tekst på én og samme gang. The New York Times og Wall Street Journal lanserte begge (foreløpig) gratis apper til lanseringen, og muligheten til å lese saker, gjøre bilder større, og se video, viser at måten å konsumere medier fortsatt er i endring.

Artikkelen fortsetter under bildet
 



Riktignok kan man gjøre mye av dette via en vanlig datamaskin også, men iPadens styrke er det fysiske aspektet hvor man bruker fingrene i stedet for en mus. Det franske magasinet Paris Match har en app hvor de kombinerer magasinlayout med store, flotte bilder og muligheten for lyd, video og bildeserier. Og selvølgelig tekst med titler, fonter og layoutgrep som gjøre det morsomt å lese magasin på datamaskin - selv om jeg ikke kan mer enn sju ord på fransk.

Alle som har prøvd en iPhone vet at det er overraskende lett og intuitivt å manøvrere ved hjelp av fingrene. Det kommer enda bedre til rette med iPaden, og det er faktisk gøy å surfe på nettet ved bruk av fingrene. Men vær forberedt på å tørke bort fingeravtrykk. De er ikke til å unngå, men heldigvis er det raskt og enkelt å tørke bort.

Den manglende biten
iPaden har ikke har et fysisk tastatur, og det er kanskje hovedinnvendingen mot den. Skal du skrive en bok, bør du holde deg til et fysisk tastatur. Enn så lenge. Hvem vet om man savner tastaturet i tradisjonell form etter noen måneder eller års bruk med trykkskjerm?

Uansett kan man koble til vanlige tastaturer via blåtann, og selv om dn.no ikke har testet dette, tyder alle rapporter på at det går greit. Men trykkskjermtasturet er bedre enn forventet. Mye bedre. Det går greit å skrive på det, til og med raskt. Glem hvordan tastaturet er i bruk på iPhonen. iPaden er mye større (Diagonalt måler den nesten 23 cm eller 9,7 tommer), og det er dermed selvsagt lettere å treffe de tastene man vil. Å skrive lengre eposter eller chatte går helt fint, og hadde det ikke vært for at iPad foreløpig ikke støtter norsk (det kommer i tide til en norsk lansering), hadde denne teksten blitt skrevet på iPaden (om ikke annet, så for moro skyld).

Ved å kjøpe Apples svar på Word, Pages, kan man eksportere og importere dokumenter fra Word. Apple selger også sine svar på Powerpoint (Keynote) og Excel (Numbers). Microsoft har også sagt de vurderer å lage spesialtilpassede versjoner av sine vekjente Office-programmer. Å sende tekstdokumenter som epost til og fra iPad går brillefint, både som Word, Pages og pdf-fil.

Artikkelen fortsetter under bildet
 

Programmer
Det finnes rundt 150.00 programmer (apps) til iPhone. Så godt som alle fungerer på iPad. Problemet er at de dukker opp midt på skjermen i samme størrelse som på iPhonen. Ved ett tastetrykk kan man fylle hele skjermen, men det fungerer dårlig på de programmene jeg har testet. Det vil si, det fungerer, men bilder, tekst og grafikk blir synlig piksellerte når de blåses opp.

Men dette er strengt tatt bare et problem noen få uker, frem til programutviklerne rekker å skrive om programmene sine slik at de fungerer optimalt på iPad. Ved lanseringen påskeaften var rundt 1000 apps klare, deriblant en fra tv-kanalen ABC. Ved hjelp av noen få trykk med fingeren gir appen deg rask tilgang på de mest populære seriene deres. Den streamer i hd-kvalitet, og det fungerer knirkefritt. Ingen hakking, sylskarpt bilde, og lyden fra høyttalerene på iPaden gir en overraskenede klar og ren lyd. Du kan selvfølgelig bruke hodetelefoner, men det følger ikke med. Her er det bare å glede seg til norske tv-kanaler får ut sine apper.

I flere land er det også mulig å leie og kjøpe filmer og tv-serier via iTunes, noe som er velfungerende også på iPaden.  Rettighetsproblematikk sørger for at dette ikke er tilgjengelig i Norge ennå, men la oss håpe det kommer før piratene er enerådende på dette feltet. Det finnes nok av folk som er villig til å betale for filmer og serier som er lette å finne, og som lastes ned raskt og i god kvalitet. Og iPaden funker utmerket til å se på film og tv.

Spill har gjort iPhone til en egen gamingkonsoll, og det kommer også iPaden til å bli. Nytteprogrammer som et høyoppløst atlas fra National Geographic og et fantastisk program om grunnstoffer der den oppfinnsomme bruken av tekst, bilder og informasjon bør gi inspirasjon til flere programutviklere som vil selge kunnskap.

Artikkelen fortsetter under bildet
 

Tung som bok
En av de store nyhetene er Apples bokbutikk, iBooks. Rundt 60.000 titler skal være klare, mens Amazon tilbyr 450.000 i USA. Ikke alle forlagene har latt seg lokke av Apple ennå, men Amazon gir iPad-brukerne muligheter til å handle hos seg.

Førsteinntrykket av Apple som lesebrett er positivt. Det går lynraskt å laste ned en bok (få sekunder), og designen på programmet er så elegant at man de første minuttene bare blir sittende å bla i bøkene for å oppleve designet.

Med sine 680 gram er iPaden akkurat litt for tung til å holde med en hånd, så de av oss som liker å ligge på ryggen på sofaen og lese, må gjøre tohåndsløft. Hvorvidt skjermen gremmer øynene av å lese lenge er for tidlig å si (kom igjen, man rekker ikke å trykke på og teste iPaden OG lese en hel bok på et snaut døgn), men over 12 timer glaning på skjermen har ikke gjort noe med øynene mine foreløpig.

iPaden er rask. Programmer starter på et blunk, og knipebevegelsene man gjør for å forstørre eller minske bilder, kart, tekst og annet reageres på umiddelbart av maskinen. Skjermen er krystallklar, og lett å se på også fra skrå vinkler. Å bruke skjermen utendørs i sterkt sollys, er omtrent som å bruke en vanlig laptop med god skjerm. Finner man riktig vinkel, går det helt greit å lese.

Artikkelen fortsetter under bildet.
 

Hva er den til?
Å gå tilbake til en vanlig laptop etter en hel dag med bruk av iPad, føles som å gå tilbake til en skrivemaskin etter en hel dag med en laptop.

Det er noe med det fysiske aspektet ved å ikke ha tastatur eller mus, samt bare bruke fingrene på trykking, vridning, boksideblading, bildevisning - you name it. Ja, for den fungerer også ytterst godt til å se og vise frem bilder. Apple har laget egen beskyttelseveske til iPaden, men det viktigste den gjør er at man kan la iPaden stå på egenhånd på flere måter; liggende skrått i landskapsmodus, eller stående vertikalt og horisontalt. Kjekt når man skriver, ser film på et fly eller viser bilder til mor.

iPaden kom ferdig ladet. Med kontinuerlig spilling av musikk, høy skjermstyrke, nedlasting av store filer og generelt mye bruk, klarte den 12 timer og 21 minutter før batteriet var tomt. Apple oppgir 10 timer batterikapasitet. Dét er imponerende, og i praksis kan man bruke iPaden en hel dag uten å lade opp.

Denne maskinen er laget for å konsumere, ikke kreere.

Kan ikke en vanlig bærbar maskin gjøre dette? Jo. Men iPaden er lettere, mindre og morsommere å bruke. Om folk er villig til å ofre tradisjonelle bærbare for denne typen datamaskiner, er ikke lett å spå. Kanskje markedet dens er å være en god nummer to maskin i hjemmet?

Så da er titusenmillionerkronerspørsmålet: Hva skal man egentlig med en iPad? Surfe? Spille? Chatte? Eposte? Lese bok? Les aviser? Lese blader? Se film? Se tv? Vise bilder? Bruke den hjemme? På reisefot?

Ja.

Kjetil Lyche er journalist i Dagens Næringsliv. Han har for tiden permisjon, og bor i USA.

Les også: Apples neste stornyhet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.