Flere amerikanske senatorer har offentliggjort sin støtte for de omstridte lovforlagen SOPA og PIPA, som skal demme opp for piratkopiering på nett ved hjelp av drastiske virkemidler. Loven kan føre til stenging av tilgangen til utenlandske nettsteder hvis de anklages for å benytte rettighetsbeskyttet materiale, uten at nettstedene får sjansen til å forsvare seg.

Les mer: Sensurlov rammet av tidenes nettstorm

Nettstedet Vice.com har gått en del senatorer etter i sømmene for å finne ut om de selv har sin sti ren når det gjelder brudd på åndsverksloven. Det viser seg å ikke være tilfelle.

- Nesten alle senatorer vi har sjekket bruker opphavsrettsbeskyttet materiale på sine nettsider uten lov. Men det er bare i et fåtall av sakene at vi har dokumentasjon, det vil si en bekreftelse fra rettighetshaveren, skriver Jamie Lee Curtis Taete på Vice.com.

Han har i en artikkel hengt ut fire senatorer som beviselig bruker bilder på sine nettsider uten å oppgi hvem som har rettigheten til bildene og uten å spørre om lov til å bruke dem først.

- Ikke alle tilfellene bryter nødvendigvis SOPA eller PIPA (fordi lovene retter seg mot utlendinger, red. anm.), men de bryter eksisterende lovgivning om opphavsrett. Poenget mitt er at dersom de ikke klarer å følge eksisterende regler, har de åpenbart ikke den nødvendige innsikten til å innføre enda strengere regler, skriver Taete.

Les også:
Storstilt digital protestmarsj
Amerikansk piratjakt rammer alle
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.