– Bruken av kryptovaluta fører med seg alvorlige risikoer, sa Russlands president Vladimir Putin tirsdag, og pekte på hvitvasking, skatteunndragelse, og terrorfinansiering. Dette melder Bloomberg.

Putin var i et møte med sentralbanksjef Elvira Nabiullina, finansminister Anton Siluanov og økonomisk rådgiver Andrey Belusov. Temaet var kryptovalutaer, som er blitt stadig mer populært i Russland. Finansdepartementet har foreslått legalisering, mens sentralbanken frykter konsekvensene av at valutaen er anonym og ikke regulert av myndighetene.

Det kommer stadig nyheter om etablerte finansinstitusjoner som vurderer hva de skal gjøre med bitcoin. Den amerikanske storbanken Goldman Sachs vurderer å etablere en egen digital valutabørs, mens andre banker skal være hakk i hæl.

– Vil ikke legalisere et pyramidespill

I Russland er ikke alle like positive. Putin ønsker reguleringer som forsvarer interessene til næringslivet og staten, i tillegg til at det skaffer garantier for dem som benytter seg av kryptovalutaen. Sentralbanken frykter at investorer som benytter seg av kryptovalutaer kan bli utsatt for svindel.

Flere representanter for den russiske administrasjonen har gått hardt ut mot valutaen.

– Vi vil ikke legalisere et pyramidespill, sa sentralbanksjef Nabiullana i september, ifølge Bloomberg.

Finansminister Silluanov har imidlertid sagt at den russiske regjeringen planlegger å innføre reguleringer for kryptovalutaer innen nyttår. En kilde kjent med situasjonen forteller Bloomberg at sentralbanken ønsker å utsette en slik avgjørelse.

Kina slo ned på bitcoin-handel tidligere i høst. Da gikk bitcoin-kursen, som er svært sensitiv for gode og dårlige nyheter, kraftig ned. Totalt har kursen steget med over 300 prosent i 2017, men den har i perioder gått gjennom kraftige svingninger.

Også Putins uttalelser har sendt ned kursen. Tirsdag nærmet den seg milepælen 5000 dollar per bitcoin, men handles onsdag for under 4800. (Vilkår)

Dylan ble klimadebattant på tinget
Rustet med Bob Dylans ord debuterte SVs Lars Haltbrekken på Stortingets talerstol. Og fikk svar på tiltale. Under trontaledebatten tirsdag grep han til vinneren i nobelprisvinneren i litteratur og siterte en låt fra 1964..
01:27
Publisert: