Det ble nærmest beskrevet som en "hjemme-alene-fest" da 28 år gamle Mark Zuckerberg brukte en milliard dollar på å kjøpe bilde-appen Instagram for en milliard dollar. Avtalen skal nemlig ha blitt fremforhandlet nærmest utelukkende mellom ham og Instagrams unge sjef, Kevin Systrom, over tre dager i Zuckerbergs hjem. Facebooks styre ble ikke spurt, og Instagram var et nesten nystartet selskap.

Dette skjedde midt oppe i børsnoteringen av Facebook, og Zuckerberg fikk mange kritiske spørsmål. Men han hevdet å ha funnet et "vendepunkt" i Instagrams brukerdata, som forsvarte prisen.

Instagram er en bilde-app som gir brukerne filtre som gjør bildene man tar vakrere. Dette kombineres med en delingstjeneste som på mange måter likner på Twitter. Forskjellen er bare at Instagram kun er for bilder, mens Twitter handler mest om tekst.

Større i USA
Noen måneder senere er det vendepunktet synlig for resten av verden også, for Instagram har tatt av som en rakett etter Facebooks kjøp.

Selskapet vokste kraftig også frem til oppkjøpet i mai, men tall fra Comscore viser at de fremdeles ikke hadde mer enn to millioner daglige brukere i USA.

August-tallene viser at de nå er oppe i 7,3 millioner daglige brukere, og dermed har de for første gang passert Twitter i USA. Twitter har i samme periode vokst fra litt under seks millioner daglige brukere til 6,9 millioner i august. Se den utrolige vekstkurven på Wired.com.

Twitter ligger fremdeles foran når det gjelder totalt antall unike brukere over tid, men Instagram-brukere er innom oftere og bruker vesentlig mer tid på tjenesten enn Twitter-brukere, viser grafikk på Allthingsd.com.

Facebook har fått mye kritikk for dårlig satsing på mobilmarkedet, men de ser i det minste ut til å ha kjøpt seg mobilsuksess. Instagram er kun tilgjengelig fra smarttelefoner.

Dyrt eller billig
Instagram er neppe like stort som Twitter totalt i verden, men veksten er tydelig også her i Norge. Og med så oppsiktsvekkende sifre i USA er det kanskje på tide å revurdere om Zuckerberg betalte for mye.

All prising av slike selskaper er usikker, men en sammenlikning med Twitter kan gi en pekepinn. Twitter er ikke er på børs, og aksjer omsettes i sekundær-markeder. Det finnes flere prisestimater på selskapet, og mange av dem lå rundt ti milliarder dollar da Facebook gikk på børs. Prisen siden har trolig falt en del i dragsuget etter Facebooks børsnedtur.

Men Facebook-nedturen har også senket prisen på Instagram, ettersom rundt to tredjedeler av oppgjøret ble betalt med Facebook-aksjer. Dermed ble reell pris godt under en milliar dollar da oppgjøret kom.

Instagram-gründeren skal ha bedt om to milliarder dollar under forhandlingene.

Les også: Driver hotell fra ditt hjem - verdsettes trolig til over ti mrd

Iphone-kupp for Hydro (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.