Fitbit er den ubestridte markedslederen innen aktivitetsmålere.

Ifølge tall fra IDC har Fitbit en global markedsandel på 29 prosent, mens deres produkter i Norge har ligget på over 70 prosent i sitt segment. Derfor er fallhøyden stor når det lanseres nye produkter.

Vi har testet Blaze på to personer med ulikt aktivitetsnivå i to uker.

Design

Blaze har full klokkestørrelse og er Fitbits første med fargeskjerm. Klokken er kvadratisk og kan settes inn i ulike remmer. Berøringsskjermen brukes til det meste av betjening, mens to fysiske knapper brukes under trening. Klokken er lett og tynn.

Oppsett og funksjoner

Fitbit Blaze har pulsmåling på undersiden og støtter ikke pulsbelter.

Selve klokken er en sensor som måler skritt, aktivitet og puls. Resten foregår i Fitbit-appen der man kan gjøre endringer og få detaljert informasjon. Du kan bruke anbefalte mål eller sette egne.

Fitbit kan utveksle data med andre trenings- og kostholds­tjenester man bruker.

Smart Tracking-funksjonen gjør at man ikke trenger å starte treningsøkter på klokken manuelt. Den registrerer økter og type aktivitet automatisk. Hvis man ønsker, kan man også bruke Blaze til varslinger fra mobilen. Man kan se meldinger og hvem som ringer uten å måtte ta opp telefonen. En veldig nyttig funksjon de fleste bør prøve.

Klokkevisningen er ikke aktiv hele tiden, men skjermen tennes automatisk når man ser på klokken. Den kan ellers aktiveres med knapp. Lyset tilpasser seg omgivelsene, så man slipper å lyse opp hele soverommet når man snur seg i sengen.

Aktivitetsmåling

Man kan velge om man vil fokusere på skritt eller kalori­forbruk.

Hvilepulsmåling gjennom døgnet viser hvilken form man er i, og kan også være en pekepinn på at noe bør undersøkes.

Aktivitetsmålingen fungerer som den skal og man blir målt på skritt, hvilepuls, distanse, forbrente kalorier og trapper. Blaze analyserer også søvnkvalitet automatisk.

Det eneste vi savner her, er passivitets­varsling.

Trening

Blaze er ikke en treningsklokke for viderekomne, men har støtte for en rekke treningsøkter.

Starter man en utendørs aktivitet manuelt, kan man bruke telefonens gps til å måle distanse, tempo og lignende. Ulempen er at man da mister muligheten til å styre musikk.

Pulsmålingen under trening er den beste vi har sett uten pulsbelte. Den fungerer godt til løping, ski og sykling, men under saløkter og andre mer intense øvelser kan klokken få problemer med presise pulsmålinger om den ikke sitter stramt.

En kjent problemstilling for denne typen pulsmåling.

Fitstar er en ny tjeneste fra Fitbit som skal være en virtuell personlig trener. Gjennom animasjoner og video ledes man gjennom økten. Tre økter ligger inne på klokken, oppvarming, en syvminutters styrkeøkt man kan gjøre hjemme og en timinutters mageøkt.

Konklusjon

Når Fitbit Blaze er satt opp, trenger man knapt tenke mer på den.

Den måler aktivitet og søvn automatisk og lagrer perioder med økt aktivitet som økter. Stort sett holder det å lade én gang per uke.

Fitbit Blaze setter en ny standard for aktivitetsmålere og passer utmerket for dem som vil følge med på egen aktivitet og trener inntil et visst nivå.

Den fungerer helt fra sofagrisnivå og opp til det punktet at man trenger detaljerte analyser av puls og fokusert trening mot mål.

Les også: Du løper raskere hvis du tenker på dette

Livselskap logger kunders helsedata med aktivitetsmåler  

Forskernes mest effektive styrkeprogrammer  

 

Se DNtv:

Slik restituerer du riktig:

Ekspertenes råd for riktig restitusjon
Løping i nedoverbakke kan virke mot sin hensikt hvis kroppen er sliten, advarer Bent Rønnestad ved Seksjon for idrettsvitenskap på Høgskolen i Lillehammer.
02:43
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.