Du skal ha god plass, god råd, og en god forsterker for å nyte disse høyttalerne på best mulig måte. De gir ikke ved dørene, men jobb litt med plasseringen og belønningen er et langt liv med nytelse og glede.

Egentlig liker jeg best små høyttalere. Som Dynaudio Contour 20. Et av de beste parene med kompakthøyttalere du kan finne der ute. Men det er klart at de kolossalt mye større Contour 60 er enda bedre.

De er også nesten dobbelt så dyre, og med en høyde på 135 cm, ruver de godt i stuen.

I motsetning til små høyttalere, er de i langt større grad bedre egnet til store rom. De går markant dypere i bassen, og leverer et lydbilde med en skala som minner mer om konsertsal enn klubbscene.

De er større, men rimeligere enn de nydelige Sonus faber Olympia III, og sammenligner seg bedre med de store Focal Sopra N°3. Dali Epicon 6 stiller også i samme klasse, og Bowers & Wilkins 804 D3 er et annet alternativ her. De har vi ikke testet, så vi venter med en sammenligning.

Men de andre tre er åpenbare alternativer i denne klassen, hvor man kan forlange ikke bare vanvittig bra lyd, men også god design og høyere kvalitet.

Kolossalt stor

Designet er relativt tradisjonelt, men det er ikke noe å utsette på kvaliteten i Contour 20. Høyttalerne kan leveres i en rekke utførelser. Vårt eksemplar var grått med flere lag glanslakk over, og en sorteloksert solid aluminiumsbaffel. Den har freste spor for overflatemontering av høyttalerelementene, og bidrar i høy grad til dempingen av kabinettet.

Som alle høyttalere i den nye Contour-serien, bruker også disse Dynaudios nydelige Esotar2-diskant, som er hentet fra den langt dyrere Confidence-serien.

De to 24 cm store basselementene, og den 15 cm store mellomtoneenheten, er nyutviklet til Contour-serien. Det samme er delefilteret og kabinettkonstruksjonen, som er steindød og befriende fri for hørbare resonanser.

Bass- og mellomtoneelementene formet i ett stykke av magnesiumpolymer (MSP), og membranflaten varierer i tykkelse. Det gir lavere bevegelig masse som øker effektiviteten, og gir en stivere overflate med mer uniforme stempelbevegelser. De har kobberbelagte aluminiumsspoler som er 84 prosent større enn før for bedre effektivitet

De røslige kabinettene i C20, har bassrefleksporter på baksiden. De kan dempes med medfølgende skumpropper, for at bassen ikke skal bli for fremtredende hvis høyttalerne må stilles nær bakveggen.

Så store høyttalere – de er 46 cm dype – krever mye plass for å spille optimalt. Min erfaring er at man i større grad trenger plass, og må jobbe mer med å finne den beste plasseringen for høyttalerne. Regn med at de må minimum 30–40 cm fra veggen, og helst 50–100 cm fra sidevegger. Vri dem litt innover, slik at du akkurat kan se innsiden av kabinettene, så er det bare å sette champagnen til kjøling, og finne frem musikken.

Les hele testen på lydogbilde.no(Vilkår)