Valget bør ikke være så vanskelig lenger, da hybridmaskinene i dag har samme innmat som de vanlige laptop-ene. De er like raske, har like mye lagringskapasitet, og er samtidig meget transportable. Vi tester her et utsnitt av noen av de hotteste maskinene på markedet akkurat nå.

Kvaliteten på 2-i-1-maskinene har blitt mye bedre de siste par årene, og med lanseringen av Windows 8 og spesielt Windows 10, er det nå den naturligste ting i verden å gå over til nettbrettmodus og bla rundt med fingrene. Du får som navnet antyder, to produkter i ett, og kan både bruke maskinen som en vanlig bærbar og som et nettbrett når du slapper av i sofaen.

360-maskiner eller nettbrett med tastatur?

Før du kaster deg ut i valget av din neste hybridmaskin, må du imidlertid bestemme deg for om du helst vil ha en maskin med 360-graders vribar skjerm, eller om du er interessert i en av de spesielle nettbrettene med avtakbart tastatur. Da prisene på sistnevnte har falt, kan de nå med fordel tas med i vurderingen når man står overfor kjøp av en ny 2-i-1-maskin. Det innebærer imidlertid et ikke uvesentlig kompromiss, da nettbrett ikke har på langt nær så mange inn- og utganger som en alminnelig bærbar, samtidig som de løse tastaturene ofte er ganske flate, og dermed ikke er i nærheten av så behagelige å skrive på over lengre tid. På den andre siden har de rene nettbrettene den fordelen, at det ofte følger med en digital penn så du kan skrive og tegne direkte på skjermen.

Hva er best for nettopp deg?

Til syvende og sist dreier deg seg om hva du skal bruke maskinen til. Skal den være liten og lett, og dermed lett å transportere, eller er det viktig at den kan kjøre tunge grafikkprogrammer og sjonglere med regneark? Ditt bruksmønster setter rammene, og det er mye å velge mellom. Vi har likevel forsøkt å presentere et bredt utvalg av maskiner som alle er i prisklassen rundt 10 000 kroner. Du får mye for pengene uansett hva du velger, men valget er til slutt opp til deg selv.

Testkriterier

Vi har samlet testene av de seneste modellene fra de store produsentene. Maskinene er bedømt ut fra design og byggekvalitet, hvordan de er i bruk samt ut fra hvilke spesielle funksjoner de har.

Skjermene er sammenlignet side om side, og høyttalerne er testet med samme kilder.

Ytelsen er målt med forskjellige Benchmark-programmer. Det tas imidlertid høyde for forskjellige typer prosessorer, noe som blant annet prisene avspeiler. Det dyreste er ikke nødvendigvis det beste. Hver maskin har fått en samlet karakter.

Lenovo Yoga 900s

. . Foto: .
. . Foto: . (Foto: Lenovo)

Rålekker hybrid
Lenovo har klart å lage en tynn og lekker hybrid som kjører langt på literen.

Lenovos Yoga 900s er en av de tynneste og letteste maskinene jeg hittil har hatt i hendene, og egner seg for eksempel godt som bærbar til studiene. Modellen er en videreutvikling av Yoga 900, som var litt tykkere og hadde større skjerm. Reduksjonen i både skjermstørrelse og tykkelse faller imidlertid heldig ut, da 900s føles som en mer helstøpt hybrid enn sin forgjenger.

Konklusjon

Lenovo Yoga 900s er en utrolig flott og lekker maskin, som vil passe godt til de som reiser mye, og derfor vektlegger formfaktoren høyest. Den er solid bygget, har en god skjerm, og egner seg godt som både laptop og nettbrett. I tillegg holder batteriet lenge, noe som igjen passer til folk på farten. Det er imidlertid også ulemper, hvor spesielt tastatur og trackpad skiller seg negativt ut hvis man har behov for å skrive mye. Den beskjedne størrelsen og vekten har samtidig satt sitt preg på valg av prosessor, noe man må være oppmerksom på før man investerer.

Asus ZenBook Flip UX360UA

Kraftkar med nettbrett-funksjonalitet
Krysningen fra Asus er både pen, rask og kan spille høyt.

Vi har tidligere i år testet Asus, og har nå den litt større modellen med i7-prosessor under lupen. Mange av kvalitetene går igjen, men det er naturligvis her snakk om en raskere maskin som klarer oppgavene litt raskere, samt har fått litt ekstra harddiskplass å boltre seg på. Designen er fortsatt stram og lekker, og det er en viss følelse av kvalitet over maskinen. Tastaturet er utrolig behagelig å skrive på, og er man som jeg vant til lys i tastene, vil man glede seg over denne funksjonen. Den innebygde trackpaden har god størrelse og en deilig responsiv. Er det en maskin man skal skrive mye på, har Asus et godt kort på hånden her.

Konklusjon

Asus Zenbook UX30fUA er på mange måter en utrolig lekker maskin som burde kunne tilfredsstille de fleste. Designen er stram og lekker, og du får rikelig med inn- og utganger til ditt eksterne utstyr. Dessverre må jeg si at hengslene på skjermen ergrer meg. De kunne vært laget bedre. At skjermen samtidig ikke er så lyssterk, er til å leve med, og kun noe man virkelig legger merke til når man sammenligner direkte med de øvrige deltakerne. En god maskin med en god pris, som imidlertid godt kan justeres litt nærmere perfeksjon.

Acer Switch Alpha 12

En billig, men god kopi
Acer går i Microsofts fotspor og slipper ganske godt fra det.

Det sies at etterligning er den ærligste form for smiger. I så fall bør Microsoft rødme når de ser på Acers Swift Alpha 12. Maskinen ligner på mange områder Surface Pro 4, imidlertid med et par vesentlige forskjeller. Det primære er prisen, som ligger et stykke under Microsofts. Heldigvis er det ikke noe som går nevneverdig ut over kvaliteten, og har man som kunde aldri prøvd noen annet enn denne, kan man være fullt ut tilfreds med kjøpet. En annen forskjell er at det avtakbare tastaturet følger med som standard her. Det kan MS eventuelt lære litt av. Til gjengjeld må man betale ekstra for den digitale pennen hos Acer. Så da står det 1–1.

Konklusjon

Hvis du er på jakt etter et billigere alternativ til Microsofts Surface Pro 4, er Acer Switch Alpha 12 et fornuftig valg. Skjermen er ikke like god, men langt på vei, og burde kunne tilfredsstille de fleste. Den innebygde vannkjølingen er fin hvis man ikke bryr seg om viftestøy, men maskinen kan fortsatt bli litt varm. Det medfølgende tastaturet er godt å skrive på, og man får alt i alt svært mye for pengene. Forvent imidlertid ikke en maskin som får folk til å snu seg på gaten, da den er ganske kjedelig å se på.

Microsoft Surface Pro 4

Litt for dyr og litt for lekker 
Microsoft Surface Pro 4 er et produkt som oser av kvalitet.

Microsoft har nå i flere år høstet ros for sin Surface Pro-serie, og med god grunn. Fjerde generasjon er en fornøyelse å arbeide med, og oser av kvalitet lang vei, med en skjerm som både er skarp og lyssterk. Det følger ikke med noe tastatur i standardpakken, noe som er litt ergerlig. Kjøp av tilleggsutstyr gir et tastatur med god klikk samt en god touchpad. Skriver man mye, kan høyden på tastene imidlertid være en ulempe. Den betyr til gjengjeld at tastaturet, og dermed den samlede maskinen, ikke veier så mye, og hvorfor Surface Pro 4 er særdeles transportabel. Alt etter hvilket tastatur man velger, kan man få med en liten fingeravtrykkskanner, noe som kan være ganske smart. Bakstøtten er lett å justere, og virker meget solid. Dette er et stykke vellykket ingeniørkunst.

Konklusjon

Microsofts 2-i-1-maskin er en dyr løsning hvis du vil ha en prosessor som matcher de øvrige i feltet. Til det må du legge til prisen av det nye Surface-tastaturet, som dessverre ikke følger med som standard. Til Microsofts forsvar kan det imidlertid sies at det er snakk om et gjennomført kvalitetsprodukt. Den medfølgende pennen reagerer raskt, og er en fornøyelse å både skrive og tegne med, på en skjerm som er både skarp og lyssterk. Er man typen som skriver mye, bør man imidlertid supplere med et ordentlig eksternt tastatur.

HP Elite x2 1012 G1

Robust business-bærbar 
HPs arbeidshest holder lenge på strømmen, og klarer til og med en tur i gulvet.

Det er ikke lett å se, men HP har primært tenkt dette nettbrettet til business- segmentet. Vanlige dødelige kan imidlertid også regnes med, da maskinen utgjør et godt alternativ til eksempelvis Microsoft Surface-serien. Maskinen er rask i bruk, og har alt hva man kan ønske seg av en moderne 2-i-1-maskin. Spesielt det bakbelyste tastaturet er godt å skrive på, da det har passe vandring som gir et godt klikk. B&O har vært med når det gjelder lyden i maskinen, men det er dessverre ikke noe man hører i bruk, hvor maskinen verken spiller spesielt høyt eller godt. Det er faktisk ganske ergerlig.

Solid bygget

Der hvor HP Elite X2 virkelig utmerker seg, er med sin solide konstruksjon. HP hevder at maskinen kan tåle å bli mistet i gulvet, og selv om det ikke er noe jeg har testet, ser man tydelig at det er snakk om en solid sak. Skjermen er også sikret mot støt og slag, og derfor utstyrt med gorillaglass, som sikrer at den kan tåle en del før det oppstår revner eller risser. Dessverre er den også av de mest lyssvake i testen, noe som er en skam, da farger og kontrastnivå ellers er mer enn godkjent. Som det seg hør og bør i en business-bærbar er det en fingeravtrykkleser på baksiden så du slipper å huske kodeord. Det er en smart detalj, som jeg gjerne også ser innført på alminnelige maskiner utenfor business-segmentet.

Litt malurt i begeret

Dessverre er det et par småting som forkludrer det overordnende bildet. Først og fremst er det den medfølgende pennen, som fungerer utmerket på skjermen, men ikke har noe sted den kan festes til maskinen, bortsett fra en tynn snor. Det er for kjipt. En annen ting som ikke virker spesielt gjennomtenkt, er den måten tastaturet kleber seg til skjermen. Som på de øvrige hybridene av denne typen kan det enten ligge helt flatt eller litt på skrå opp mot skjermen. Dessverre er magneten her ikke helt kraftig nok til at den blir hengende i den skrå posisjonen, noe som er spesielt irriterende når man sitter med den i fanget.

Konklusjon

HPs Elite X2 er kanskje ikke tenkt til andre enn businessfolk, men det bør ikke skremme alminnelige mennesker vekk. Maskinen er proppet med funksjonalitet, og det er et solid og lekkert kabinett. Tastaturet er godt å skrive på, men har det dessverre med å løsne fra skjermen, som samtidig er litt for mørk. Til slutt er det høyttalerne, som rett og slett spiller altfor lavt, og den medfølgende stylus-pennen mangler et sted å sitte fast. For mange småting trekker karakteren ned, og den blir derfor ganske lunken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.