Det har gått nesten fire og et halvt år siden vi testet Polars toppmodell V800. Siden 2014 har det skjedd veldig mye innenfor treningsklokker og smartklokker og naturlig nok er veldig mange spente på hva Polars nye modeller kan tilby. Den nye Vantage-serien teller foreløpig to modeller, toppmodellen Vantage V og Vantage M som passer de fleste som liker å trene.

Polar Vantage-serien holder seg til sin lest. Her handler det om trening og restitusjon, ikke om bling-faktor eller funksjoner som ikke er treningsrelaterte. Begge klokkene kan brukes til registrering av både trening og daglig aktivitet, samt søvn. Vantage V har i tillegg nøkkelfunksjonene belastnings- og restitusjonsanalyse som følger med på om du er under- eller overtrent og hvor hardt du kan eller må trene mot et satt mål. Vantage M følger også med på belastning, men ikke hvor godt du restituerer mellom øktene.

Design og funksjoner

Både Vantage V og M er runde, et designvalg så å si alle unntatt Apple nå har omfavnet. Begge modellene har også fått optisk pulssensor som måler pulsen gjennom huden på armen. Begge har fargeskjerm, men bare Vantage V har berøringsskjerm. Alle knapper er i tillegg beholdt så man lettere kan styre klokken under trening. Det er kun den rimeligste modellen, Vantage M, som har utskiftbare remmer.

Kjøper du en Vantage V følger det i tillegg med et pulsbelte i pakken.

Trening

Det er under trening forskjellene på Vantage M og V kommer best frem. Vantage V har flere funksjoner enn Vantage M, som mer presis gps, løpskraftanalyse, noe bedre batteri, belastningsanalyse, restitusjonsanalyse og barometrisk høydemåler. Alle felles funksjoner for modellene har samme presisjon og kvalitet.

Den nye pulssensoren til Polar skal ifølge dem selv ligge langt foran konkurrentene. Det stemmer ikke helt med vår erfaring. En hudsensor skrur av pulsmålingen når du tar av klokken.
Den nye pulssensoren til Polar skal ifølge dem selv ligge langt foran konkurrentene. Det stemmer ikke helt med vår erfaring. En hudsensor skrur av pulsmålingen når du tar av klokken. (Foto: Mikaela Berg)

Vi har testet klokkene i over to måneder og i løpet av den tiden har vi opplevd at klokkene er blitt bedre. I starten var det mange upresise målinger og anbefalinger, men etter et par oppdateringer av klokkene har resultatene blitt mer riktig. Vi har sammenlignet resultater både med andre Polar-produkter og konkurrenter.

Polar har oppsett for mange typer trening og du kan velge hvilke som skal vises på klokken i appen. Jo mer du vet om egen kropp og form før du starter, jo bedre blir også resultatene.

Et viktig punkt er alltid pulsmålingen. Polar sier de har verdens beste sensor for pulsmåling gjennom huden, men uansett hvor god sensoren er vil den være sårbar for håndleddets bevegelse i forhold til klokken. Den må sitte stramt, men ikke for stramt og posisjonen i forhold til håndleddet er også viktig.

Polars pulsmålinger er blitt bedre med oppdateringene som er kommet, og om man trener med jevn puls går det bra. Men ofte henger klokken seg opp på enten for høy eller lav puls. Da blir alle utregninger Polar gjør i ettertid feil også, som treningsutbytte, belastning, restitusjon og lignende. Faktum er som før, at dersom du er avhengig av presis pulsmåling må du bruke et pulsbelte.

Det er bare den rimeligere Vantage M som har utskiftbare remmer av de to klokkene. Det gjør terskelen for å bruke Vantage V i alle sammenhenger en del høyere for mange.
Det er bare den rimeligere Vantage M som har utskiftbare remmer av de to klokkene. Det gjør terskelen for å bruke Vantage V i alle sammenhenger en del høyere for mange. (Foto: Mikaela Berg)

Vantage V er også den første klokken i verden som kan måle løpskraft uten ekstrautstyr. Løpskraft er en tallfesting av hvor hardt du må jobbe for å opprettholde fart. Sammen med analyse av løpestil kan informasjonen hjelpe deg til å løpe mer effektivt og bli raskere uten å bli mer sliten. Dette ser ut til å fungere helt som det skal og det sparer utgifter og styr med ekstra sensorer. Foreløpig er funksjonen begrenset til utendørs løping (man trenger GPS-en) og en del nordmenn vil nok savne en lignende funksjon til ski.

GPS-en trenger fortsatt litt tid til å finne presis posisjon. Vi har sett på våre treningsdata at de første par minuttene av en tur kan havne et par hundre meter feil i terrenget. Så gi gjerne klokken litt tid før du starter.

Aktivitet

Dersom du ønsker det kan klokkene også følge med på din aktivitet gjennom døgnet utenom trening. Ikke minst følger de med på søvnkvaliteten din, som er et viktig element for å regne ut restitusjon og form. Dette er egentlig en «skulle bare mangle»-funksjon ettersom så å si all elektronikk man kan ha på armen gjør dette nå. Og synes du det er uinteressant hvor mye du har gått eller stått oppreist gjennom dagen kan du deaktivere aktivitetsmålingen og spare litt batteri. Med døgnkontinuerlig pulsmåling kan du også følge med på uregelmessige svingninger i pulsen, men det er ingen innebygde varsler for dette, slik Huawei og Apple har.

Fordelen med dette er at man får med belastning fra aktivitet utenom treningsøkter i den totale belastningen og restitusjonsanalysen.

Konklusjon

Vi hadde håpet på litt mer fra Polar når de kommer med ny toppmodell etter så lang tid. Løpskraft uten ekstra sensorer, bedre batteritid og enda bedre analyser av belastning og restitusjon er bra, men setter heller ikke en ny standard for treningsklokker. Pulsmåling på armen er også vel og bra, men skal man utnytte Vantage V fullt ut må man fortsatt på med pulsbelte når man trener og innimellom ellers også.

Polar kan fortsatt det de driver med og Vantage-klokkene er bra treningsklokker. Vi hadde bare ønsket oss enda litt mer. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.