Rett før Sigve Brekke ble presentert som ny konsernsjef i Telenor på Fornebu den 12. mai på uteplassen ved hovedkontoret, ble Sam Smiths låt «Stay with me» spilt over anlegget. Tre år etter er det mange av de daværende Telenor-toppene som ikke lenger jobber i selskapet.
Men Brekke har beholdt jobben, til tross for avsløringer om blant annet cv-juks og en aktiv styreleder som prøvde å kvitte seg med ham.
Totalt har tre konserndirektører måttet gå på grunn av stridigheter i selskapet, en styreleder er blitt kastet og dagens styreleder mislyktes i et forsøk på å kaste Brekke for nesten to år siden.
Kvinneopprør
Utnevnelsen av Sigve Brekke som konsernsjef skapte skarpe reaksjoner fra dag én. Skipsreder Elisabeth Grieg gikk hardt ut mot at nok et stort norsk selskap hvor staten er medeier i valgte en mann i sjefsstolen
«Makan !!» tvitret Grieg om avgjørelsen. Daværende næringsminister Monica Mæland (H) måtte på banen og forsvare både utnevnelsen av Brekke og departementets arbeid om å få flere kvinnelige toppledere.
Berit Svendsen innrømmet senere at hun var i jobbintervjuer i forbindelse med konsernsjefstilling, men at hun ikke var med i finalen.
Russisk trøbbel
Høsten 2015 ville Brekke ha alle kortene på bordet om hvordan Telenor hadde håndtert eierskapet i det russiske mobilselskapet Vimpelcom (som senere skiftet navn til Veon) i forbindelse med en stor korrupsjonsskandale og bestilte en ekstern granskning av Telenors engasjement i Vimpelcom.
Resultatet ble et lite mannefall. Tidligere næringsminister Monica Mæland meddelte daværende styreleder Svein Aaser den 23. oktober 2015 at hun ikke lenger hadde tillit til ham som følge av håndteringen av Telenors eierskap i Vimpelcom.
En måned senere ble finansdirektør Richard Olav Aa og juridisk direktør Pål Wien Espen permittert fra sine stillinger på grunn av håndteringen av Vimpelcom-saken, og forlot senere selskapet.
Da konsulentselskapet Deloittes granskningsrapport av Telenors eierskap i Vimpelcom ble offentliggjort 29. april 2016, slo granskerne fast at ingen Telenor-ansatte hadde vært delaktige i korrupsjon.
Innrømmet juks
Måneden etter att Aaser måtte gå, ble Brekkes egen troverdighet satt på prøve. Kapital avslørte at Brekke pyntet på cv-en sin ved feilaktig å oppgi at han hadde en bachelorgrad fra Høgskolen i Telemark. Brekke innrømmet feilen og pekte på en oversettelsesfeil i årsrapporten til det thailandske mobilselskapet Dtac hvor han var sjef.
«Jeg har aldri løyet om min utdannelse. Selvsagt er det alvorlig at en årsrapport gir en feil profil, og jeg tar ansvaret for det», sa Brekke til DN.
Mislykket angrep
Telenors nye styreleder, Gunn Wærsted, jobber høsten 2016 for å avskjedige Brekke. Dagens Næringsliv kunne i desember 2016 avdekke at styrelederen var kritisk til måten Brekke håndterte Vimpelcom-krisen på, samt at han da ikke hadde funnet en løsning på Telenors India-satsing som hadde kostet selskapet rundt 30 milliarder kroner, og ba Brekke om å gå.
Men Wærsted feilberegnet standpunktene til de øvrige styremedlemmene. Resten av styret i Telenor uttrykte at de fortsatt hadde tillit til ham.
Uro i rekkene
Ett og et halvt år etter at Berit Svendsen tapte kampen om konsernsjef-jobben i Telenor, får hun utvidet ansvaret og blir ansvarlig for konsernets virksomheter i hele Skandinavia.
Men på forsommeren blusser det en ny uro på toppen i Telenor. Svendsen får blant annet tilbud om å bli sjef for mobilselskapet Dtac i Thailand, som hun takker nei til. Mediene skriver om striden. Tirsdag 4. september sender Telenor ut en børsmelding om at Berit Svendsen fratrer sine stillinger i konsernet.
Svendsen er den tredje konserndirektøren som forlater konsernet som følge av interne stridigheter etter at Brekke ble toppsjef.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.