- Telenor er tilfreds med og støtter Vodafones initiativ for økt åpenhet i bransjen, sier Pål Kvalheim, senior vice president og kommunikasjonsdirektør i Telenor Group til DN.

Tysk telekjempe følger etter

En av verdens største mobiloperatører, Vodafone, la  fredag frem en rapport som viser hvor mye samtale- og trafikkdata myndighetene krever å få tilgang til i 29 land.

Les også:  Dette landet krevde tilgang til 140.000 samtaler på ett år

Vodafone ønske debatt om overvåkning og personvern, ved å synnliggjøre graden av overvåking, transparens og lovgrunnlag i de ulike landene hvor selskapet opererer.

En annen av verdens største mobiloperatører, den tyske telekjempen Deutsche Telekom med 142 millioner kunder og tilstedeværelse i 50 land, kunngjør i kjølvannet av Vodafones rapport at selskapet ønsker å gi offentligheten oversikt over forespørsler fra myndighetene i samtlige av landene hvor selskapet opererer.

- Deutsche Telekom var i utgangspunktet fokusert på Tyskland, men nå undersøker hvorvidt våre selskaper i andre land kan kunngjøre informasjon også. Vi planlegger å publisere noe liknende Vodafone med en ambisjon om økt transparens, sier Alexandra Kullak, talsperson for Deutsche Telekom til DN.

-Gjelder det alle de 50 landene hvor dere er representert?

-Ja, det er dette vi skal vurdere nå, sier Kullak.

Telenor avventende 

- Telenor vurderer selv hvordan vi kan håndtere dette i tiden fremover, sier Pål Kvalheim.

Med 172 millioner kunder er Telenor en av verdens største mobiloperatører. Det norske selskapet opererer i 13 land og er i tillegg tilstede i 17 markeder gjennom eierskapet i Vimpelcom. Flere av landene hvor Telenor er på plass enten direkte eller gjennom datterselskaper, som for eksempel i Usbekistan, kjennetegnes av en kombinasjon av omfattende bruk av overvåkning og menneskerettighetsbrudd. Å gi myndighetene tilgang til samtale- og trafikkdata er forutsetningen for å operere også i disse markedene. 

Kvalheim sier at rapporter som den Vodafone har publisert kan fremskynde mer åpenhet fra myndighetene. Men Telenor mener det er myndighetenes ansvar å sørge for åpenhet rundt overvåkning. Han viser til at Telenor var med å etablere en sammenslutning av teleoperatører og leverandører ved navn Telecommunications Industry Dialogue, som arbeider for ytringsfrihet og personvern basert på FNs prinsipper om business og menneskerettigheter. 

- Vi mener at spørsmålet om kommunikasjonskontroll er viktig. Videre mener vi at det er myndighetene som har hovedansvaret for å sikre større grad av åpenhet, men at bransjen sammen med myndigheter og andre, sammen kan fremme mer åpenhet. Derfor er Vodafones initiativ bra, sier Kvalheim. 

Krever overvåking av overvåkeren

Deutsche Telekom offentliggjør oversikten over antallet forespørsler om kommunikasjonskontroll fra myndighetene i Tyskland i en egen rapport, som selskapet kaller en “Transparensberetning”. Deutsche Telekom er i likhet med mobiloperatører i hele verden tvunget til å gi sikkerhetstjenester tilgang til informasjon og overvåkning under gitte forutsetninger. 

- For å sikre transparens rundt dette, publiserer vi nå de årlige tallene, skriver selskapet i en pressemelding. Den tyske telekjempen sier at selskapet har et prinsipp om “fire øyne” - det vil si at det alltid må være to personer involvert i overvåkningen, hvor en av dem følger med på prosessen og overvåker at prosedyrene blir fulgt. 

- Denne prosedyren sikrer at vi unngår arbeidsuhell, skriver Deutsche Telekom i beretningen. Det tyske selskapet ga myndightene innsyn i nærmere 50.000 dataforbindelser i Tyskland i året som gikk. I 436.000 ganger utleverte selskapet trafikkdata til myndighetene. I tillegg avslørte selskapet eierne av 950.000 ip-adresser for å hjelpe myndighetene i jakten på nettpirater.

 

Les også:

Sony krever VM-granskning av denne mannen
Rema-festen er i gang
Brende: - Rettigheter bør bli FN-mål (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.