Torsdag 1. februar presenterte konsernsjef Pernille Erenbjerg i TDC etableringen av ny nordisk tv-gigant. Hun hadde fått til en avtale med TV3-eier MTG. Også det norske kabel-tv-selskapet Get er involvert i handelen, for det er TDC som eier Get.

– Vi skaper noe som er helt nytt, en fullt integrert tilbyder av medie- og kommunikasjonstjenester med dype røtter i Norden og hovedkontor i København. Dette er den første avtalen av sitt slag i Europa, sa Erenbjerg på pressekonferansen.

20 milliarder

Det fusjonerte selskapet kan nå over ti millioner nordiske hjem. Målet med sammenslåingen er blant annet å konkurrere med den amerikanske strømmetjenesten Netflix.

Transaksjonen verdsetter medievirksomheten MTG Nordics til 19,5 milliarder svenske kroner.

Nå skaper tv-fusjonen dramatikk. TDC har fått friere på døren. Tv-fusjonen kan rakne. TDCs styreleder føler at noen driver med utpressing. Samtidig stiger aksjekursen. Og konsernsjefens stilling henger i en tynn tråd.

Truer fusjonen

I underkant av en uke etter at Erenbjerg presenterte storfusjonen, er det nå stor fare for at den blir kansellert.

Et konsortium bestående av de danske pensjonsfondene PFA, ATP og PKA, samt australske Macquarie, la inn et bud på TDC onsdag på 47 til 48 kroner per aksje. Tilbudet var ti kroner høyere enn sluttkursen på TDC-aksjen den samme dagen. Da ble TDC verdsatt av markedet til 30,4 milliarder danske kroner. Budet fra investorgruppen er åtte milliarder høyere.

Konsortiet stiller krav til at to tredjedeler av aksjonærene aksepterer tilbudet og at TDC kansellerer tv-fusjonen.

Takker nei

Budet er ikke tatt vel imot av styret. Styreleder Pierre Danon avviste budet samme dag. Han mener budet er for lavt.

Ifølge dansk presse presses styrelederen nå av selskapets aksjonærer som mener det planlagte oppkjøpet må skrinlegges og at styret må gå i dialog med budgiverne.

Samtidig er TDCs styreleder forbannet på at oppkjøpstilbudet ble lekket til pressen.

«Jeg har min egen oppfattelse hvor det kommer fra. Hvis det var et rykte, kan det alltids komme fra en rådgiver. Her er det hele brevet som er lekket. Dette er tale om høyst profesjonelle folk. De etterlater jo ikke slike brev på et bord. Denne lekkasje er meget unfair, fordi det setter oss under press. Det er nesten som om et forsøk på utpressing», sier Danon til den danske avisen Berlingske Business.

Tror på budet

Teleanalytiker Robert Slorach i Handelsbanken Capital Markets ser ingen grunn til at aksjonærene i TDC skal si nei til budgiverne.

– Jeg har vanskelig for å forstå at eierne vil takke nei til budet fra konsortiet. Budet er på 47–48 kroner per aksje. Uten budet ville TDC-aksjen falle ned til 35–36 kroner, sier Slorach.

Les også:

Han mener det er flere grunnet at budet bør gå igjennom.

– Konsortiet vil investere i dansk infrastruktur. Noe den danske stat og samfunnet bør være positive til. Ansatte og fagforeningene bør også stå bak konsortiet, da budgiverne sier de ikke vil sparke ansatte.

Slorach viser også til at aksjemarkedet har tro på konsortiet.

– Nå handles TDC-aksjen for rundt 44 kroner. De som har kjøpt aksjer de siste dagene, har gode forhåpninger på at budet skal gå igjennom.

– Dersom budet går igjennom og tv-fusjonen rakner, vil TDC`s konsernsjef Pernille Erenbjerg fortsette i stillingen som konsernsjef?

– Det blir nok ganske vanskelig, sier Slorach.(Vilkår)

Dette gjør DNB-forvalteren når markedet faller
Fondet var klar til å kjøpe da det smalt.
02:23
Publisert: