Det svenske telekomkonsernet TeliaSonera kan komme til å saksøke tidligere ledende ansatte om erstatning dersom etterforskningen av selskapets aktiviteter i Usbekistan og Kasahkstan avdekker kriminelle forhold, ifølge en melding tirsdag.

Samtidig konkluderer styret med at det ikke er grunnlag for å saksøke tidligere toppsjef Lars Nyberg for forhold i regnskapsåret 2013. Nyberg og flere andre direktører måtte gå av etter korrupsjonsanklager knyttet til Usbekistan ifjor. Bakgrunnen var en intern granskning utført av advokatfirmaet Mannheimer Swartling.

Telia har  att inntil et års frist på bestemme seg for å kreve erstatning, men landet altså på at Nyberg ikke vil bli saksøkt.

- Jeg er lettet over at Mannheimer Swartling ikke har funnet noe som støtter beskyldningen om at TeliaSonera har betalt bestikkelser eller deltatt i hvitvasking. Samtidig kritiserer gjennomgangen TeliaSonera, ikke minst om at vi ikke gjorde en tilstrekkelig grundig analyse av vår lokale partner i Usbekistans identitet før vi investerte i landet, eller hvordan partneren kom til å eie eiendelene som senere ble kjøpt av TeliaSonera, sa Nyberg da han gikk av i februar.

Styreleder Marie Ehrling, TeliaSonera.
Styreleder Marie Ehrling, TeliaSonera. (Foto: Stefan Borgius)

Styreleder Marie Ehrling i TeliaSonera viser til at selskapet tidligere har uttalt at transaksjonene i Eurasia har blitt utført i et identisk mønster, og at perioden januar 2013, må vurderes i en større sammenheng.

- Det er flere pågående etterforskninger av en rekke myndigehter i flere land, og selskapet har mulighet til å saksøke for hendelser som fant sted før dette. Ansvarsforhold vurderes derfor på flere måter; ikke bare av TeliaSonera men også av eksterne parter, sier hun.

Takilant, en partner av Telenor-deleide Vimpelcom, som skaffet TeliaSonera lisenser i landet, er under etterforskning i Sveits og Sverige for hvitvasking.

TeliaSoneras transaksjoner i Usbekistan er under etterforskning av myndighetene i Sverige, Nederland og USA. Amerikanske Securities and Exchange Commission tartet etterforskning av Vimpelcom tidligere i år.

Les også:
Odfjell-sjefen går på dagen  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.