Telenor mener den indiske partneren Unitech Limited må ta alt ansvar for selskapets lisenstrøbbel i India. Telenor krever nå erstatning fra Unitech ikke bare for direkte tap, men også for inntekter Telenor kan gå glipp av som følge av at de nå ikke kan utvide satsningen til viktige regioner i India.

Det kommer frem i en melding fra Telenor onsdag ettermiddag.

- Dette handler om de garantiene som Unitech stilte i forbindelse med at vi gikk inn i partnerskap med dem. Vi ser på dem som brutt og dermed krever vi dem for investeringen vi har gjort i det indiske markedet, sier kommunikasjonssjef Tor Odland i Telenor til DN.no.

- Hvordan ser dere på betalingsevnen til Unitech?

- Vi tar ikke stilling til om hvorvidt Unitech har evne til å betale disse kravene. Nå har vi rettet kravet - det er første steg, sier Odland.

Mistet alle lisensene
Telenor fikk et realt sjokk da indisk høyesterett 2. februar trakk tilbake alle selskapets 22 lisenser i India.

Bakgrunnen for at totalt 122 lisenser ble trukket tilbake var at Høyesterett mener at det ble gjort feil da disse lisensene ble utdelt i 2010.

Beslutningen fra Høyesterett er relatert til hendelser som fant sted før Telenor gjorde sin investering i det indiske markedet.

- At lisensene var lovlige og gyldige var et vesentlig krav i aksjonæravtalen mellom Telenor Group og Unitech Limited. Vi mener at Høyesteretts kansellering av lisensene er et klart brudd på Unitechs garantier, sier Pål Wien Espen, juridisk direktør, Telenor Group.

Holder Unitech ansvarlig
Telenor krever nå kompensasjon for alle investeringer og garantier som er kommet i skvis etter at Høyesterett trakk tilbake mobillisensene. Telenor krever også at Unitech holder Telenor skadesløs for den manglende tillatelsen til å ekspandere virksomheten til det strategisk viktige Delhi-området.

- Realiteten er at Uninor, som følge av kjennelsen fra Høyesterett, ikke lenger besitter sine lisenser. Telenor vil derfor utøve sine rettigheter i henhold til aksjonæravtalen og ber Unitech om erstatning for våre investeringer i India, sier Telenors finansdirektør.

- Liten betydning
Ifølge analytiker Espen Torgersen i Carnegie har det Telenor nå gjør overfor Unitech liten betydning.

- Telenor har vært i uoverensstemmelse med sin partner i lang tid, og det de når gjør er egentlig av mindre betydning, sier Torgersen, med henvisning til en Telenor-aksje som stiger nær fire prosent onsdag ettermiddag.

Det som driver aksjen i dag er at den fastlåste konflikten i Vimpelcom har fått en løsning.

Les: Telenor kjøper seg opp i Vimpelcom

Årsaken til at nyheten om tiltakene i India er av mindre betydning er at dette er begynnelsen på en prosess som vil ta lang tid med rettssaker.

Må ha ny partner
Telenor melder at de fremover vil vurdere alle muligheter for å kunne fortsette utviklingen av sin virksomhet i India. Telenor mener at partnerskapet med Unitech ikke har en fremtid og selskapet vil derfor starte arbeidet med å finne en ny lokal samarbeidspartner, melder Telenor.

- Vi har startet prosessen med å finne en ny partner i India. Vi ser med andre ord ganske tydelig og klart på partnerskapet med Unitec som over. Og så får veien vise hva som skjer i fremtiden. Vi forsøker å bygge en vei videre i India, sier kommunikasjonssjef Tor Odland.

- Hvis Telenor skal fortsette i India må de uansett ha en ny partner på grunn av eierskapsbegrensninger. Og de vil vel ikke heller innlede en ny runde med samme partner, sier Torgersen.

Store summer
Telenor har fra før bokført tap på 12,5 milliarder kroner, deriblant over 4 milliarder kroner som ble tatt i tap etter at høyesterettsdommen ble kjent. Hvis de forlater India nå vil størsteparten av regningen allerede være "betalt", rent regnskapsmessig.

- Vi får et tap på omtrent 15 milliarder totalt hvis vi går ut av India nå, sa finansdirektør Richard Aa til DN.no etter presentasjonen av selskapets resultat for fjerde kvartal onsdag i forrige uke.

Dersom Telenor velger å bli i India vil det også bety nye store utlegg, fordi selskapet trolig må by på lisenser igjen.

Les: Dette blir regningen hvis Telenor må ut av India og Telenor frykter skrekkscenario i India (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.