Telenors mobillisenser i India skal legges ut for auksjon på nytt. Det sier dommen i indisk høyesterett, som kan koste Telenor svært dyrt. Men hvor stor vil regningen bli?

Det er den indiske teleregulatøren Trai og regjeringen som skal utforme reglene for auksjonen, og disse rammene vil bli avgjørende for sluttsummen.

Bråket rundt de 122 2G-lisensene, som nå er trukket på grunn av påstander om korrupsjon, startet da Indias 3g-lisenser ble auksjonert bort våren 2010. De 71 lisensene gikk for rundt 80 milliarder kroner til sammen. Det var himmelhøyt over det som to år tidligere ble betalt for 2g-lisenser, som ble delt ut uten auksjon. Mange mente staten var blitt ranet, og dette førte til gateprotester og søksmål.

Les også: Telenors indiske milliardinvestering i fare

Telenor vil ha India-hjelp fra regjeringen

Regnestykket
En rapport fra 2010 antydet at myndighetene hadde fått hele 31 milliarder dollar for lite for 2G-lisensene. Denne summen ser ut til å ta utgangspunkt i at 2g-lisensene er like mye verdt som 3g-lisensene.

Denne måten å regne på gir en snittverdi på 1,1 milliarder kroner per lisens. Hvis den kommende auksjonen lander på dette nivået, må Telenor og deres partner punge ut rundt 24 milliarder kroner for å beholde alle lisensene.

 

Det kommer de neppe til å gjøre, og det er lite trolig at prisene vil bli så høye.

Prisen Telenor betalte da de kastet seg inn i markedet gir nemlig grunnlag for å anta et helt annet prisnivå. For mens deres partner Unitech fikk lisensene svært billig av indiske myndigheter, måtte Telenor betale markedspris for sin andel av det nye mobilselskapet.

Da Telenor gikk inn i partnerskapet Uninor ble selskapets 22 lisenser priset til 800 millioner dollar, tilsvarende 4,7 milliarder kroner. Videre har markedet utviklet seg dårligere enn Telenor ventet, så prisen kan godt falle ytterligere. Det er stor forskjell på 24 milliarder og 3-5 milliarder kroner, men det er uansett en høyere pris enn mange analytikere mener Uninor er verdt. Dermed vil mange foretrekke at Telenor trekker seg ut av India. På børsen torsdag falt verdien av Telenor med over 7 milliarder kroner, fredag fortsetter fallet.

Telenor ut?
Et kraftig hopp i aksjekursen til den største mobilaktøren i India tyder også på at noen spekulerer i at mindre aktører vil forsvinne fra markedet etter denne dommen. En flom av Twitter-meldinger spekulerer i dag på om Telenor kan bli en av dem.

For Telenor er dette en hodepine. Selskapet har investert og garantert for rundt 13 milliarder kroner i India, og de pengene får de ikke tilbake hvis de trekker seg ut. De har bygd nettverk som nok kan selges, men de vil være i en uvanlig svak forhandlingsposisjon.

Dommen fra indisk høyesterett krever at lisensene skal auksjoneres bort, men auksjonsreglene skal utformes av teleregulatøren og godkjennes av myndighetene. Et viktig punkt kan bli hvem som får delta, og om aktører som allerede har lisenser kan kjøpe flere. Hvis det siste blir tilfellet kan prisene bli høye – det kan være en billig måte å skvise ut konkurrenter på og samtidig få sårt trengt kapasitet. Men reglene kan også bli mer restriktive, noe Telenor vil tjene på. Disse reglene kan avgjøre om Telenor tar seg råd til å bli i India.

For indiske mobilbrukere er det trolig en fordel hvis mange aktører overlever - for hard konkurranse har ført til lave priser. Men India har ni operatører, og de fleste av Telenors kunder har minst én annen operatør. «Ingen vil bry seg, ingen vil legge merke til det», skriver en indisk twitter-bruker om muligheten for at Uninor forsvinner. Norge kunne aldri tatt lisensene fra et av våre to landsdekkende nett - men India kan ta seg råd til å miste Telenor.

Det som likevel kan berge Telenor er trusselen om at dette vil skade Indias rykte som investeringsland. I internasjonale medier som Wall Street Journal trekkes særlig Telenor frem som et uskyldig offer i situasjonen, og internasjonale investorer kan komme til å holde seg unna sterkt regulerte sektorer.

Samtidig er dette en svært betent sak innenrikspolitisk, knyttet til det som ser ut til å være en gigantisk korrupsjonsskandale. Myndighetene er allerede under press for sin rolle, og har fått saken i fanget fra rettssystemet. Det kan lett bli en belastningen å gi Telenor en billig billett ut av uføret - og det spørs om noen vil.



Les også: Norvik: Telenor kjente til korrupsjonsrisiko

Telenor vil ha India-hjelp fra regjeringen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.