Tele2 og Telenor Sverige danner et felles selskap, Net4Mobility, for utbygging av fjerde generasjons (4G) mobilnett i Sverige. Landet blir dermed det første i Europa med 4G dekning for hele befolkningen.

Nettet skal være klart for kommersiell drift mot slutten av 2010, i påvente av at det blir tilgjengeliggjort brukerutstyr i markedet.

Samarbeid om bygging av infrastruktur er en tiltakende trend i mobilbransjen.
Les mer: Spleiser på mobilnett

– For våre kunder betyr dette bedre dekning for samtaler i hele landet og et nettverk for mobilt internett med hastigheter 10 -15 ganger av dagens nivå. Samarbeidet betyr også en kostnadseffektiv investering, sier administrerende direktør Niclas Palmstierna i Tele2 Sverige i en pressemelding.

Vidt og bredt
De to operatørene skal bygge ut dekning i to frekvensområder. 900 MHz gir god geografisk dekning per basestasjon, mens 2600 MHz gir god kapasitet med mindre rekkevidde. Inkludert i utbyggingen er en forbedring av gsm-dekningen (taletrafikk) på 30 - 50 prosent, som gir vesentlig bedre innendørs dekning.

Gartner Group regner med at innen 2013 vil 99 prosent av den svenske befolkningen har tilgang til mobilt bredbånd med hastigheter på inntil 80 Mbit/s i utkantstrøk og inntil 150 Mbit/s i urbane strøk.

Tar teten
– Telenor vil gjennom dette samarbeidet være verdensledende innenfor 4G. Telenor har også lisens på 4G-nett i Norge, der vi allerede har startet testing. Telenor har en klar ambisjon om å være ledende på mobilt bredbånd i Norden," sier Morten Karlsen Sørby, konserndirektør og leder for Telenor i Norden i en pressemelding.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.