- Jeg har tillit til at Telenor har regler og systemer som de aktivt jobber med i selskapet og i selskaper som de eier, sier næringsminister Monica Mæland.

Til tross for at korrupsjonsbeskyldningene har ligget som en mørk sky over Vimpelcom i flere år, så er statsråden fornøyd med hvordan deleide Telenor jobber med koorupsjon.

- Jeg opplever at styret i Telenor er proaktivt.

Fulgte retningslinjene

Få minutter etter at Telenor-toppene hadde forlatt departementet, ga hun dem ryggdekning i måten saken så langt har blitt løst på.

- Basert på informasjonen som er gitt har jeg tillit til Telenor gjennom eierskapet. De har fulgt retningslinjene som er forventet der de har en nulltoleranse for korrupsjon.

- Vil dere forsøke å frem opplysninger ved hjelp av egne kilder?

- Som eiere i Telenor er det styret vi forholder oss til.

Statsråden vil nå avvente etterforskningen og skal i tiden som kommer ha tett dialog med Telenor-ledelsen. Hun legger til:

- Vi vet aldri hva som skjer fremover, men vi har fått en grundig redegjørelse.

Et av de sentrale spørsmålene som nå blir stilt er hva Telenor-toppene visste om de omstridte transaksjonene.

Under onsdagens møte ble Mæland informert om hvordan enkelttransaksjoner har blitt sjekket.

- Delbetalingene som har skjedd er godkjent av amerikanske advokatfirma.

Enkelttransaksjoner skal ikke ha blitt behandlet løpende av styret i Vimpelcom og først i mars skal opplysningene om de omstridte transaksjonene ha blitt avdekket. 

Nye opplysninger

I løpet av de siste dagene har det kommet frem flere nye opplysninger som mistenkeliggjør teleselskapets inntreden i landet.

Ifølge nederlandsk påtalemyndighet har etterforskningen så langt avdekket at Vimpelcom har betalt minst 92,5 millioner dollar, tilsvarende 600 millioner kroner til Takilant, som antas å være kontrollert av den usbekiske diktatordatteren, Gulnara Karimova.

Hun har siden februar har vært holdt i varetekt av sin far, Islam Karimov, i Usbekistan. Sveitsisk politi har beslaglagt verdier for 5,5 milliarder kroner knyttet til den usbekiske presidentdatteren, og betegner dette som den største hvitvaskingssaken noensinne.

I mars gikk politiet i flere land til aksjon mot Vimpelcom som i likhet med svenske TeliaSonera er under etterforskning i flere land mistenkt for grove bestikkelser for å få tilgang til mobilmarkedet i Usbekistan. Telenor fikk samtidig besøk av Økokrim.

Les også:

Oljefondet shopper i New York

Nå går det mot budsjettløsning  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.