I ettermiddag meldte Telenor at Telenors konsernsjef Jon Fredrik Baksaas  trekker seg fra styret i Vimpelcom med umiddelbar virkning.

Les saken: Baksaas trekker seg fra Vimpelcom-styret

Martin Kolberg (Ap) har tatt til orde for å bringe saken inn for i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

- Dette tar jeg til orientering, men det forandrer ingenting på vår sak. Dette handler om en periode da han var med i styret, sier Kolberg.  

- Fritar ikke Telenor for ansvar

- Det er forståelig at saken får konsekvenser, men at han trekker seg fra styret nå fritar ikke Telenor for ansvar. Dette må ikke bli en måte å distansere seg fra det som har skjedd, sier Marianne Martinsen, finanspolitisk talskvinne i  Arbeiderpartiet. 

- Betyr det at de har funnet ut noe nytt?

- Det kan hende, men det blir bare spekulasjoner. Det kan være at dette er en måte å signalisere kraftig overfor selskapet også, sier hun. 

 Hun forventer at Telenor bidrar til oppryddingen. 

- Interessant utvikling i saken

- Dette er en interessant utvikling i saken, og vi får håpe beslutningen om å trekke seg bygger på erkjennelser av alvoret i situasjonen man står oppe i, sier doktorgradsstipendiat og forfatter Birthe Eriksen.

I neste uke kommer boken «Å bekjempe et samfunnsonde» om korrupsjon, varsling og granskning ut på Gyldendal, med Eriksen som redaktør.

- Kan hende Telenor nå har innsett at disse interessekonfliktene kan ha vært et større problem enn selskapet tidligere har gitt inntrykk av, og kanskje har Telenor latt det synke innover seg hva slags type sak dette er, kommenterer  Birthe Eriksen.

- Den viktigste oppgaven en eier har er å sikre de riktige styremedlemmene, og i Vimpelcom-styret er det viktig å sikre solid kompetanse på amerikansk børs- og antikorrupsjonslovgivning, sier Eriksen.

Forsker og korrupsjonsekspert, Tina Søreide, mener beslutningen til Baksaas ikke forandrer så mye.

- Det er en signaleffekt i det at han ikke vil være med på det lenger. Men det forandrer ikke noe mellom Telenor og Vimpelcom, sier Søreide

Les mer:

Den lydige oligarken 

Taus om anklager 

En vegg av taushet 

Fikk Vimpelcom-forsikringer 

- Det står ikke i brevet at korrupsjon ikke har funnet sted

- Ingen garanti for at ulovlige handlinger ikke har funnet sted

Eva Joly: – Økokrim må etterforske Telenor

Fra rød løper til husarrest

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.