TeliaSonera kjøpte de norske virksomhetene til Tele2 i sommer for 4,6 milliarder kroner, men Konkurransetilsynet har ikke gitt sitt klarsignal til at de to får bli ett stort mobilselskap.

Tirsdag melder Konkurransetilsynet at TeliaSonera og Tele2 må smøre seg med tålmodighet. Det er nå satt ny frist til 11. november om å avgjøre mobilkjøpet.

– Oppkjøpet innebærer en sammenslåing av to av de tre største aktørene innenfor mobiltelefoni. Konkurransetilsynet trenger mer tid for å vurdere om denne sammenslåingen vil føre til en begrensning av konkurransen, og om dette kan være til skade for kundene gjennom høyere priser og dårligere tilbud, sier prosjektleder Kjersti Bruaas i en pressemelding.

Avdelingsdirektør Gjermund Nese i Konkurransetilsynet understreker at de også er opptatt av konkurransen i grossistmarkedet.

- Det er klart gunstigere for konkurransen med tre mobilnett enn to, sier Nese.

Han påpeker at det nå er tre utfall i saken.

- Vi kan godkjenne eller stoppe. Underveis kan partene i prosessen fremme avhjelpende tiltak for å få det godkjent, sier Nese.

Ledelsen i TeliiaSonera og Tele2 er ikke overrasket over beslutningen.

- Det var som forventet.  Det er et stort oppkjøp. Vi har stor forståelse for at Konkurransetilsynet trenger mer tid. Vi har god dialog med Konkurransetilsynet og oversender ny dokumentasjon, sier kommunikasjonsdirektør Severin Roald i TeliaSonera Norge.

Administrerende direktør Arild Hustad i Tele2 Norge mener avgjørelsen er naturlig.

- Har hatt inntrykk at de ville bruke mer tid på behandlingen av kjøpet, sier Hustad.

Kontroll på 2,7 millioner kunder

Mobilkjøpet medfører at merkevarer som NetCom, Chess, One Call, MyCall og Network Norway blir samlet hos en eier som får kontroll over 2,7 millioner mobilkunder i Norge. Kjøpet bidrar til at TeliaSonera får en markedsandel på rundt 40 prosent.

Dersom oppkjøpet går i boks får de to store mobilselskapene i Norge, Telenor og TeliaSonera, hånd over 90 prosent av de norske mobilkundene.

Første i Norge

TeliaSoneras kjøp av Tele2s norske mobilvirksomhet er det første kjøpet av to selskaper med egne mobilnettverk i Norge.

Tidligere i år har konkurransemyndighetene i Irland og Tyskland godkjent sammenslåinger av mobilselskaper med nettverk.

Konkurransetilsynets beslutning medfører at TeliaSonera og Tele2  fortsatt er konkurrenter i det norske mobilmarkedet.

-  Vi konkurrerer som før og er aktive i markedet, sier Hustad.

Han får støtte av sjefen i OneCall, Øistein Eriksen.

- Vi fortsetter som før med det beste tilbudet i markedet. Ikke rart at kundene strømmer til oss, sier Eriksen

Trenger ny partner

Mobilkjøpet av Tele2 skyldtes at selskapet jaktet på en partner som følge av at Ice rett før jul kjøpte de frekvensene Tele2 trengte for å forsette utbyggingen av sitt mobilnett.

Konkurransetilsynet har blant annet krevd innsyn i forhandlingene mellom tele2 og Ice som ikke førte frem og bedt konkurrerende teleaktører svare på over 40 spørsmål om hvilke konskevenser mobilkjøpet eventuelt vil få.

Ice krever blant annet tilgang til Tele2s mobilmaster dersom kjøpet får grønt lys.

 

 

Les også: Krever tilgang til mobilmaster dnPlus

Pålagt å frigi hemmeligheter dnPlus  

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.