Notatet fra varsleren «whistleblower vip» ble sendt til Næringsdepartementet tirsdag i forrige uke, dagen før Mæland forklarte seg om saken i den åpne høringen i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

Opplysningene fra varslere ble aldri tema under høringen, men notatet har ført til at kontrollkomiteen nå har skrevet et nytt brev til Mæland med flere spørsmål om saken.

Kunne blokkere

– Vi spør generelt om en vurdering, og helt konkret om bestemte påstander fra varsleren medfører riktighet, sier lederen av kontroll- og konstitusjonskomiteen Martin Kolberg (Ap) til NTB.

Ikke minst gjelder det varslerens påstand om at Telenor ikke var så vingeklippet i VimpelCom-styret som det Telenor-ledelsen ga inntrykk av under høringen.

– Komiteen ønsker å få departementets vurdering av påstanden om at Telenor hadde mulighet til å blokkere et oppkjøp, og om dette ikke har vært kjent i departementet, sier Kolberg til NTB.

Generell vurdering

Kontrollkomiteen slår fast at varslerens påstander er alvorlige. Og selv om både Økokrim er varslet og Telenor har sagt at selskapet vil gi sin vurdering av påstandene overfor norske myndigheter, mener Kolberg at også Næringsdepartementet må kunne gi sin generelle vurderinger av varslerens påstander.

– Det må være mulig uten at det påvirker den pågående etterforskningen, sier Kolberg.

I brevet blir Mæland videre bedt om å gjøre rede for om departementet på et tidligere tidspunkt er blitt gjort kjent med varslerens påstander rundt Telenors engasjement i Russland og måten mobillisenser skaffes på. (©NTB)

 

Les også:

 - Det vil være en gigantisk feilinvestering for kongeriket Norge

Strid om iskanten utsetter oljeutlysninger

Omstridt oljekamp i ishavet(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.