Svein Aaser trekker seg med umiddelbar virkning som styreleder i Telenor.

Han trekker seg som følge av manglende tillit fra næringsministeren.

- Jeg har ikke lenger tillit til Telenors styreleder, sier næringsminister Monica Mæland (H) i en kommentar.

Bakgrunnen er styrets håndtering av den såkalte VimpelCom-saken. Politimyndigheter i flere land etterforsker mobilselskapet VimpelComs virksomhet i Usbekistan:

- Jeg har nå fått ny informasjon om saken. Dette er informasjon som både Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite og jeg burde fått tidligere. Det mener jeg er alvorlig, sier Mæland.

Andre styrelederen som går

Aaser er den andre styrelederen i Telenor som trekker seg etter uenigheter med næringsminsteren. Hans forgjenger Harald Norvik gikk av i protest etter en konflikt med daværende næringsminister Trond Giske våren 2012.

- Det har vært uenighet mellom meg som styreleder og departementet rundt håndteringen av VimpelCom-saken. Jeg har informert næringsminister Monica Mæland om min beslutning om å trekke meg, sier Aaser i en kommentar.

Aaser har vært styreleder i Telenor siden 16. mai 2012.

Krevende og kompleks

På styrets initiativ har Telenor nylig gjennomført en strategisk gjennomgang av sitt eierskap i VimpelCom.  Denne gjennomgangen førte til at Telenors styre sammen med den nye konsernsjefen Sigve Brekke valgte å selge minoritetseierposten i selskapet.

- Som en del av denne gjennomgangen var det også naturlig for meg å vurdere min egen posisjon. VimpelCom-saken har pågått over flere år, og håndteringen har vært krevende og kompleks, sier Aaser.

VimpelCom har vært under etterforskning i flere år:

- Jeg understreker at det er VimpelCom som er under etterforskning, og at Telenor har samarbeidet med etterforskende myndigheter som vitne i saken. Selskapet avventer fortsatt etterforskningens konklusjoner, sier Aaser.

Telenor har oppdatert ministeren

Telenor kan av hensyn til pågående etterforskning av VimpelCom-saken ikke gi detaljer om hvilken ny informasjon som har blitt gitt til næringsminister Monica Mæland, og som har ført til mistillit mot og avgang for styreleder Svein
Aaser i Telenor.

Det sier konserndirektør for kommunikasjon Severin Roald til TDN Finans fredag.

Ifølge en pressemelding fra nærings- og fiskeridepartementet har næringsminister Monica Mæland varslet nominasjonskomiteen i Telenor om at styreleder Svein Aaser skal skiftes ut med umiddelbar virkning grunnet manglende tillit etter ny informasjon i
Vimpelcom-saken.

-Det jeg kan si er at vi har gjennomført en strategisk gjennomgang av VimpelCom og at vi har oppdatert ministeren etter dette. Jeg kan dessverre ikke gi flere detaljer enn det av hensyn til den pågående etterforskningen, sier Roald til TDN Finans.

Roald ønsker ikke å spekulere i hvorvidt dette kan bety at det vil bli tatt rettslige skritt mot nåværende eller tidligere styremedlemmer eller ansatte i Telenor.

Fikk beskjed i dag

Nominasjonskomiteen i Telenor ASA vil igangsette arbeidet med å foreslå en ny kandidat til styreleder i selskapet. Bedriftsforsamlingen velger ny styreformann når nominasjonskomiteens innstilling er klar. Anders Skjævestad leder nominasjonskomiteen i Telenor ASA.

Skjævestad sier at han fikk beskjeden om Aasers avgang i dag.

Han opplyser at Aaser ble valgt som styrelder for to år i våres. Det lå derfor ikke an til et nytt styreledervalg i Telenor med det første.

Skjævestad sier han nå vil innkalle nominasjonskomiteen for å starte arbeidet med å finne ny styreleder.

- Jeg har ingen formening om hvor lang tid dette vil ta. Det viktigste er at vi får på plass en ny styreleder i Telenor, sier Skjævestad.

Han vil heller ikke gå inn på hvilke kvalifikasjoner en ny styreleder bør ha.

DN kommer tilbake med mer

Les også: - Vimpelcom blir som en liten mygg

Telenor varsler salg av VimpelCom  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.