Da det tikket inn eposter til Nærings- og fiskeridepartmentet signert «VIP Whistleblower» gikk alarmen. Varsleren mente å sitte på 2000 dokumenter og avgjørende informasjon om Telenors opptreden som eier i det internasjonale mobilselskapet Vimpelcom.

Telenor gikk ut med varslerbrevet og fortaltet at «som minoritetseier vil Telenor umiddelbart kontakte Vimpelcom for ytterligere forklaringer».

Nå har næringsminister Monica Mæland svart Kontroll- og konstitusjonskomiteen på bestemte påstander fra varsleren. Særlig ville komiteen vite om Telenor kunne blokkere oppkjøp som Vimpelcom gjorde i det knallharde diktaturet Usbekistan i 2007, slik den selvtitulerte varsleren påpekte.

Mæland skriver til komiteen at departementet ikke har «tilstrekkelig grunnlag nå for å vurdere holdbarheten i påstandene som er fremsatt». Hun viser til at Telenor i en redegjørelse til henne peker på at notatet er sendt anonymt og at det fremsettes «en rekke udokumentererte påstander og insinuasjoner mot Telenor, blandet med et selektivt utvalg av offentlig tilgjengelig informasjon».

«Varsleren» mente blant annet å kunne bevise at:

  • Telenor hadde avgjørende kontroll og innflytelse over Vimpelcoms oppkjøp frem til 2010. Gjennom aksjonæravtalen med den største aksjonæren i Vimpelcom, Alfa Group, hadde Telenor vetorett i Vimpelcoms styre og kunne stanset etableringen i Usbekistan hvis det hadde ønsket.
  • Investeringen i Usbekistan er talende for Vimpelcoms «modus operandi» i de tidligere Sovjet-statene.
  • Overføringene til selskaper kontrollert av Gulnara Karimova, datteren til Usbekistans mangeårige diktator, skjedde over en periode på seks år.
  • Overføringene til diktordatteren kunne totalt være på 219,5 millioner dollar – mer enn 100 millioner dollar enn det som da var kjent.

Les også:

Mæland må svare på nye spørsmål om Telenor  

Banet vei for Vimpelcom dnPlus  

Ble varslet om mulig korrupsjon før Telenor-høring (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.