Italienske etterforskere har koordinert en internasjonal politiaksjon. 17 personer er pågrepet. Flere av de mistenkte er pågrepet i Italia, fire i Storbritannia og tre i Norge. Flere av de mistenkte har reist til Irak og Syria for å kjempe med opprørere.

– Mulla Krekar er en ideolog, han klarer å få mye oppmerksomhet fra irakiske kurdere i Tyskland, Sveits, Finland, og gjennom sitt nettverk klarer han å radikalisere, sier sjefen for det italienske antiterrorpolitiet Giuseppe Governale på en pressekonferanse torsdag.

Antiterrorpolitiet skal ha 15 eksempler på at irakiske kurdere er sendt i kamp gjennom dette nettverket.

Aksjonen mot «jweb» skal ha blitt avsluttet 11. november etter mangeårig internasjonalt samarbeid.

De arresterte kommer fra nordøst i Irak, organisasjonen som mulla Krekar leder betegnes som ny.

– Aksjonen er den viktigste operasjonen som er gjennomført i Europa de siste 20 årene, uttalte Governale.

Etterforskningen skal ha begynt etter at italiensk politi fant spor på internett.

Mulig attentat mot norske politikere

 I forbindelse med Krekar-saken er det også snakk om mulig attentat mot norske parlamentarikere, sier det italienske antiterrorpolitiet.

Sjefen for de italienske sikkerhetsstyrkene, Giuseppe Governale, opplyste på pressekonferansen i Roma torsdag at Krekar og gruppen italiensk politi mener han styrte, planla terroraksjoner i Norge og andre europeiske land, men ikke i Italia.

Governale sa direkte at det var planlagt mulig attentat mot norske stortingsrepresentanter. 

- Det høres alvorlig ut

Statsminister Erna Solberg (H) ber om at etterforskningen får gå sin gang, men sier det er alvorlig at mulla Krekar settes i forbindelse med et mulig attentat mot norske politikere.

– Det høres alvorlig ut. Men det er viktig at politi og påtalemyndighet får håndtere etterforskningen uten at andre på utsiden synser og mener for mye. Vi må ha uavhengighet i disse prosessene, sier hun til NTB.

På spørsmål om hun betrakter mulla Krekar som en farlig mann, svarer hun slik:

– Jeg har vært med på et vedtak om å utvise ham fordi han er en fare for rikets sikkerhet.

Sjefen for de italienske sikkerhetsstyrkene, Giuseppe Governale, opplyste på pressekonferansen i Roma torsdag at Krekar og gruppen italiensk politi mener han styrte, planla terroraksjoner i Norge og andre europeiske land, men ikke i Italia.

Governale sa blant annet at det var planlagt et mulig attentat mot norske stortingsrepresentanter.

Ikke til Irak

Justiminister Anders Anundsen (Frp) sier regjeringen vil prøve å sørge for at italienske myndigheter ikke sender Krekar til Irak om han utleveres i terrorsaken.

– Vi vil sørge for, i den grad det er nødvendig, og få forsikringer på at Italia ikke sender Krekar til Irak, men i første omgang må dette avklares av domstolen. De praktiske utfordringen rundt dette må avklares etterpå, sier Anundsen. (©NTB)

Små muligheter til å kommunisere fra cellen

Mulla Krekar har trolig hatt svært begrensede muligheter til å kommunisere med omverdenen fra cellen, ifølge ledelsen ved Kongsvinger fengsel.

Fengselet har i dag 72 plasser med høy sikkerhet og 48 med lav sikkerhet. Det er landets eneste fengsel bare for utlendinger. Krekar var plassert i avdelingen med høy sikkerhet, opplyser assisterende fengselsleder Anne Egeberg til NTB.

Der har de innsatte ikke tilgang til internett, verken på cellen eller i fellesområdene.

– Bare de som er i et utdanningsløp, kan ha begrenset tilgang i forbindelse med det faget de holder på med, sier Egeberg.

Fangene er også underlagt brevkontroll. De har 20 minutter ringetid i uka, med kontroll, og kan få besøk. Disse må imidlertid forhåndsgodkjennes.

Egeberg ønsker ikke å uttale seg om mulla Krekars muligheter til å kommunisere med personer utenfor fengselet.

– Det ønsker jeg ikke å spekulere i, sier hun.

Krekar ble løslatt fra fengsel i januar i år. 30. oktober ble han igjen dømt i Oslo tingrett til ett og et halvt års fengsel for trusler. Han vil anke dommen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Opec-produksjonen falt noe i oktober

Norges Bank: To forhold kan forsterke tilbakeslaget i norsk økonomi

Draghi: Nedsiderisikoen for økonomien er «godt synlig»

Se DNTV: - Jeg lever av tillit

- Jeg lever av tillit
Jo Lunder er kristisk til Økokrim
01:06
Publisert: