To personer er søndag drept i terrorangrepet mot den danske hovedstaden København. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) opplyser at trusselnivået for angrep mot Norge likevel holdes uendret på nivået«skjerpet».

Førsteamanuensis Lars Gule ved Høgskolen i Oslo og Akershus forsker på ekstremisme og ulike former for ekstrem islamisme.

Han er enig med PST i at det norske trusselbildet fremdeles er uendret, men peker likevel på én vesentlig faktor han mener kan øke terrorfaren.

– I verste fall kan et slikt soloangrep inspirere andre personer til et tilsvarende soloangrep. Det er ikke umulig at det skjer i Norge, men sannsynligheten er ikke veldig stor selv om muligheten er der, sier Gule.

Han er klar på at etterforskningen foreløpig ikke har avdekket om angrepet i København er et soloangrep eller en direkte ordre fra en organisasjon. Den danske etterretningstjenesten PET mener imidlertid den antatte gjerningsmannen kan ha vært inspirert av terrorangrepene i Paris i januar.

– Har risikoen for soloangrep i Norge økt etter terroraksjonen i Danmark?

– Nei, det har verken økt eller minsket. Det er det som ligger i at trusselsituasjonen er uendret. Risikoen er der fremdeles, men den er ikke veldig stor, gjentar Gule.

Soloangrep

Forskeren forklarer at det blant annet har gått ut oppfordringer fra den Islamske staten (IS), om å gjennomføre aksjoner der det er mulig - med de mulighetene til våpen som man har tilgjengelig. Dette kan eksempelvis være kniver, økser og biler, ramser han opp.

Oppfordringen til strategien med å angripe «når som helst og hvor som helst», er ikke ny. I jihadistsammenheng argumenteres det med at dette kan være en måte å føre kampen mot vesten på.

Målet med disse såkalte soloaksjonene, er i følge forskeren, å løsrive seg fra strukturen med at ledere gir ordre, skaffer våpen og planlegger angrep.

– Den inspirasjonen er der uavhengig av om man også leverer logistisk hjelp, sier han.

Er terrorister nå inne i et «spor» i Europa, eller hvordan kan bildet av den siste tidens angrep tolkes?

– Dette har med tilfeldigheter å gjøre. Det er for det første ikke første gang Danmark har vært utsatt for terrorforsøk, dette henger sammen med karikaturtegningene i Jyllandsposten. Hver gang det skjer et attentat knyttet til ytringsfriheten, kommer denne historien opp og minner både dem som forsvarer og dem som angriper ytringsfriheten om at Danmark er et mål.

Mistenker IS

Selv mistenker forskeren at det er den Islamske Staten (IS) som står bak aksjonene i nabolandet.

Det forklarer han med at IS tilsynelatende står bak et tidligere angrep på det jødiske museet i Belgia, i tillegg til angrepet på en jødisk butikkk i Paris.

– Hvis vi nå kobler disse to aksjonene mot aksjonen i København, kan dette indikere at det snakk om en person som er inspirert av IS - også fordi aksjonen inneholder et angrep på synagogen i København, mener Gule.

Han utelukker imidlertid ikke et psykiatrisk kasus.

– Det kan vi ikke utelukke fordi vi ikke kjenner identitet, årsak og lignende.

 

LES OGSÅ: Eksperter ser ingen grunn til å vente

Slik får du 4,1 millioner utbetalt når du blir 67 år

LO-sjefen avblåser lønnsfest  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.