Klokken er 16:42, torsdag. Gjestene har allerede begynt å komme, men må foreløpig vente utenfor. Kommer de inn nå og ser ølflaskene, kan de like godt bare gå hjem igjen. Da er hele poenget borte.

- De kassene med øl må dekkes over med svart plastikk nå, kommanderer Sigrid Strætkvern.

Hun jobber i Ringnes med offisiell tittel "stemningsskaper". I dag har hun ansvaret for å holde styr på 20 personer som snart skal kaste seg over stort sett det som finnes av juleøl i norske butikker og på polet.

Det vil si, i dag har Strætkvern snarere rollen som party pooper. Det er nemlig om å gjøre at de nettopp ikke kaster seg over ølet. De skal teste ølet. Sakte, nennsomt.

- Se først. Så snurr og snus. Deretter smake. Dere må svelge litt, for bitterheten registreres helt bak på tungen. Så ikke kjør bil hjem etterpå. Og ikke diskuter underveis. Ikke skål, formaner Strætkvern de fremmøtte.

Stemningsskaper, du liksom.

Men slik er det, og må det være, når DN.no og DN Vinklubb skal la leserne sine kåre det beste juleølet. De 20 har meldt seg frivilig, og har fått klar beskjed på forhånd: Dette er test, ikke fest. I hvert fall så lenge det lar seg gjøre med så mye øl i glassene som jo svelges for å kunne vurdere bitterheten.

Les resultatet av testen her: Dette er årets juleøl

- Er det mange som skal spytte her? spør en av deltagerne forsiktig.

 

Én. Kun én person sier han skal spytte. De 19 andre skal svelge unna, så snart innføringen i hvordan de vurderer øl er gjennomført.

Første test er på bordet i plastglass merket med nummer. Fire glass, fire sorter øl. Det snurres i glassene, luktes, smakes og noen gurgler. Strætkvern flirer for seg selv borti hjørnet. Tro om de oppdager det.

- Noen som tør si noe om hva dere har fått her, spør Strætkvern.

- Det smaker lite. Her er det ikke mye av noe. Som vann! Er det alkoholfritt?

Nettopp.

 

Men alkoholfritt øl er også øl. Og det må vurderes deretter, oppfordrer Strætkvern.

- Man kan ikke stille alkoholfritt øl opp mot for eksempel øl fra Nøgne Ø. Det blir feil. Ølet må vurderes ut fra type, sier hun.

Testpanelet er satt sammen for å representere et bredt utvalg av folket. Noen eldre, ganske mange unge, kvinner og menn. Noen erklærer seg som øleksperter, noen bare helt vanlige øldrikkere. En brygger øl selv, mens en annen ikke engang liker øl.

- Jeg drikker vin og drinker, så det er ikke det at jeg ikke liker alkohol. Kanskje er jeg for bombastisk når jeg sier jeg ikke liker øl. Men så langt er jeg ikke helt overbevist enda, sier Siri Halle.

Så har hun bare smakt alkoholfritt så langt. Nå skal testpanelet gyve løs på de andre fem kategoriene:

Butikkøl, norsk tradisjon. Spesialøl fra butikk. Norsk juleøltradisjon fra polet. Spesialøl på polet under 8,5 prosent og til sist kos og dessertøl over 8,5 prosent.

Det er nesten helt stille på rommet der spesialøl fra polet testes. Det gurgles. Så brytes stillheten.

- Bruuuhhh!

- Hva er dette? Hostesaft? utbryter en dame. Og får et strengt blikk fra "vakten" i rommet. Så var det det med å ikke snakke sammen.

- Vi skal kanskje ikke si det før etterpå, konstaterer hun på eget initiativ.

 

Å komme inn på kos og dessetøl-rommet er som å åpne døren til en russebuss. Skjønt, ikke akkurat. Øllukten velter mot en. Men det er ikke lukten av gammelt fyll, men duften av nybakt brød, karamell, spesialmalt og krydder og kanskje litt petroleum.

- Dette var noe annet, det er synd på de som må teste dette først og så teste øl i butikk. Det var jo alt for tynt, konstaterer gruppen.

To timer med smaking, og bunken med poengskjemaer begynner å bli komplett. Det er tid for å kåre vinnerne av hver klasse.

Sigrid Strætkvern har talt og summert. Nå skal de fem kategorivinnerne, alkoholfritt får ikke være med her, til en finalerunde for å kåre en totalvinner.

- Men det er egentlig litt urettferdig å gjøre det, for som sagt må man vurdere øl ut fra hvilken type det er.

De 20 deltakerne har fått fem glass foran seg. Fem kategorivinnere. Finalen kan begynne. Men vent.

- Nei! Vi har kåret feil vinner i butikklassen, utbryter "hoveddommer".

En tastefeil har gitt Borgs Juleøl hundre ekstra poeng. 20 glass må helles ut. Sorry, Hansa. I stedet blir det bryggerimesteren på Grans Bryggeri som kan skåle med seg selv i kveld. Lade Gaard Juleøl produsert av Rema-Reitans Grans, ble nemlig den soleklare vinneren i butikklassen.

Hovedommeren går nøye gjennom resultatene en gang til. For kan virkelig det stemme? Lade Gaards?

- Jeg skjønner ærlig talt ikke at dette var vinneren. Den smaker veldig syrlig, det er så ansiktet mitt strekker seg når jeg drikker den. I slike tester blir vinnerne av juleøl fra butikk normalt de som har mest sødme.

Hun representerer Ringnes og har selvsagt ikke fått stemme selv, eller vært i nærheten av deltakerne mens de har testet. Er hun bare sur nå, fordi testerne ikke skjønner at Ringnes er best?

- Nei, nei! Jeg ville sagt det samme om et øl fra Ringnes som smakte slik vant.

 

Tilbake til finalen. Til tross for at testerne må ha fått i seg temmelig mye øl allerede, er det ingen tegn til at festen har begynt, og testen har tatt slutt.

- Her sitter 20 stykker og drikker øl, og det er tyst som i graven. Et merkelig syn, konstaterer arrangementsansvarlig Edvard Hole i DN Vinklubb.

Og vinneren er...
Klokken nærmer seg ni. Fire timer med lukting, drikking og vurdering. Vinnerne i de seks kategoriene er avgjort, og ikke minst vinneren av finalen. Norges beste juleøl, uavhengig av klasse.

- Vinneren er Berentsen Jule Avec, annonserer Stætkvern og kan endelig avsløre for panelet hva de har drukket.

Etter så lang tid uten å kunne snakke sammen, tar diskusjonen ikke uventet av når panelet samles rundt bordet for å diskutere resultatene og studere ølsortene nærmere i sin originale emaballasje.

Et øl som bruker å gjøre det bra i både norske og internasjonale tester er Nøgne Ø. Og der står de ganske riktig på bordet. Så de var med, men hvorfor vant de ikke? lurer en tester på. Han har en teori.

- Testen er litt urettferdig mot Nøgne Ø. Det er en øl som gjæres i flasken, og den må derfor stå stille en dag eller to før den drikkes, så bunnfallet legger seg. Så må den helles forsiktig i glasset, påpeker Håvar Stavseth.

I denne testen ble ølet helt i 20 glass. Altså, helle, stoppe, helle, stoppe, helle stoppe. Bunnfallet kan ha kommet med i ølet, og forringet smaken, mener Stavseth.

På den annen side: Hensikten med å la DN.nos mer eller mindre vanlige lesere teste ølet, var nettopp at ikke bare ekspertene skulle få bestemme. Og hvordan drikker egentlig vanlige mennesker juleøl? Det kjøpes ofte samme dag og legges til kjøling horisontalt i kjøleskapet.

Det er slett ikke alle som er som de mest ihuga ølelskerne.

- Jeg skal på hytten i helgen med noen kamerater. Jeg har fått min far til å kjøre innom hytten med noen flasker Nøgne Ø slik at de får stått i ro i noen dager til vi kommer, sier Stavseth.

Andre kan trygt satse på at vinneren, Berentsens Jule Avec, gjør susen - rett fra polet. Om det er noe igjen av årets levering fra det lille bryggeriet da.

Les testresultatene her: Dette er årets juleøl

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.