Rundt klokken 14 tirsdag steg oljeprisen over 41 dollar, det høyeste nivået siden begynnelsen av desember 2015.

Det er en oppgang på rundt et prosent siden sluttnivået mandag kveld.

Senior oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets.
Senior oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets. (Foto: Øyvind Elvsborg)

Siden bunnivået på 27 dollar fatet 20 januar i år, er oljeprisen opp nesten 50 prosent.

Drevet av finans

Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets tror hovedgrunnen til at oljeprisen bikker 41 dollar fatet tirsdag er drevet av finansielle krefter; at store finansaktører endrer sine posisjoner eller at short-selgere (se faktaboks) dekker posisjonen sin i stor skala kan påvirke oljeprisen.

- Dette er den mest sannsynlige grunnen. I oljemarkedet går man ofte i flokk, og det er ofte slik at når de største råvareaktørene snur på posisjonene sine så følger mindre aktører etter og forsterker effekten, sier Saltvedt til DN.

Kaller oppgangen «falsk»

Den amerikanske storbanken Goldman Sachs kom tirsdag med en oppdatering der oljeprisveksten som har ført til dagens nivåer kalles en «falsk start» og en «prematur oppgang».

Ifølge statistikk presentert av Marketwatch spiller også short-selgere in på prisoppgangen, enten gjennom en såkalt shortskvis eller at de tar gevinsten fra veddemålene sine.  

Det kom nylig meldinger om at latinamerikanske produsenter skal møtes på fredag, og at Kina øker sin oljeimport.

- Men disse nyhetene alene er nok ikke tilstrekkelig til å dytte prisen over 41 dollar, tror Saltvedt.

Hun legger til oppgangen i oljemarkedet er drevet av forventinger om et strammere marked. Selv tror hun oljeprisen har nådd bunnen, og påpeker at en nedgang i amerikansk oljeproduksjon allerede har begynt å vise seg.

- Dette er mye forventningsdrevet, fordi oppfatningen om at oljeprisen har nådd bunnen har begynt å spre seg. Oljeprisen har falt mer enn den burde, og er under det prisen egentlig burde være, sier hun.

Følg oljeprisen på DN Investor

Les også: - Markedet begynner å tro at vi har sett bunnen

Advarer mot "falskt" oljerally

- Det blir et stort byks  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv: Det er lenge siden markedet har vært så bra
– Det er lenge siden markedet har vært så bra
Bård Eker viser tre biler i Genève. Samlet har de over 4000 (!) hestekrefter.
02:04
Publisert: