2011 har vært et turbulent år på børsen, og hittil har nedgangen vært på mer enn 16 prosent. Ti fondsforvaltere som nettmegleren Nordnet har snakket er imidlertid positive til børsutviklingen 2012.

Samlet tror fondsforvalterne at børsen skal opp 15 prosent. Panelet tror det er mest penger å tjene på å kjøpe seismikkselskapet PGS, mens tankrederiet Frontline er aksjen du bør holde deg unna.

- Lys i enden av tunnelen
Ifølge undersøkelsen tror den mest pessimistiske forvalteren at børsen kun skal stige 8 prosent. Den mest optimistiske tror børsen skal stige med 25 prosent. Kun to av de ti fondsforvalterne tror på en børsoppgang på mindre enn 10 prosent neste år.

- Vi har vært igjennom en ekstremt turbulent tid, men det er nå lys i tunnelen på flere områder. Aksjemarkedet er fundamentalt billig priset, det er tegn på politisk vilje og en vei ut av gjeldskrisen i Europa og utsiktene for amerikansk økonomi ser lysere ut enn på en stund. Det er fortsatt mange utfordringer som skal løses, og vi skal nok være forberedt på et volatilt børsår. Men dersom pilene snur og pessimistene begynner å bli optimister, kan det fort være mye penger som skal tilbake til aksjemarkedet, sier daglig leder i Nordnet, Anders Skar, i en pressemelding.

Tok feil
Da Nordnet foretok den samme undersøkelsen i forkant av 2011, trodde forvalterne også på en oppgang på 15 prosent.

I 2010, året børsen steg med 18,3 prosent, traff de imidlertid langt bedre ved å spå en oppgang på 18,2 prosent.

PGS, Schibsted og Yara
Fondsproffene har ifølge Nordnet mest tro på seismikkselskapet PGS, mediekonsernet Schibsted og gjødselsprodusenten Yara i 2012.

- PGS er aksje som har falt kraftig det siste året og som svinger mye verdi. En forventning om høy oljepris neste år, samt god prisutvikling på kontrakter og attraktiv prising gjør aksjen til en favoritt. Schibsted er en aksje som har hatt en positiv utvikling den siste tiden, og som mange mener har et stort potensial, spesielt hvis de lykkes med sin internasjonale satsning innen rubrikkannonsering. Yara er en favorittaksje som går igjen. Selskapet er ned 30 prosent i år, men er godt posisjonert for det økte behovet for mat og landbruksproduktivitet i verden, sier Skar.

- Styr unna Seadrill
Tankrederiet Frontline, solenergiselskapet REC og riggselskapet Seadrill er de selskapene forvalterne tror minst på.

- Både Frontline og REC er ned over 80 prosent i år, men Seadrill har hatt en god utvikling. Seadrill aksjen har lenge vært en favoritt blant forvaltere, analytikere og privatpersoner, og det er derfor litt overraskende at denne aksjen er med på listen over de minst anbefalte aksjene, sier Skar.

- Vinnere og tapere i oljeservice
På listen over vinnerne neste år ble det nevnt 20 forskjellige aksjer, mens listen over taperne innholder 18 forskjellige aksjer. Kun livsforsikringsselskapet Storebrand og telekomgiganten Telenor er på både vinner- og taperlisten.

Innenfor oljeservice tror forvalterne det både blir tapere og vinnere neste år. Mens de ikke har tro på Seadrill, er PGS og Subsea 7 aksjer innenfor denne bransjen forvalterne tror kan gjøre det bra.

De mest anbefalte sektorene i 2012, ifølge undersøkelsen:

* Forbruksvarer, drevet av anbefalinger i medekonsernet Schibsted og cruiserederiet RCL.
* Oljeservice, drevet av anbefalinger i seismikkselskapet PGS og undervannsentreprenøren Subsea 7.
* Materialer, drevet av anbefalinger i aluminiumsprodusenten Norsk Hydro og gjødselsprodusenten Yara.

De minst anbefalte sektorene i 2012, ifølge undersøkelsen:

* Shipping, primært drevet av mistro på tankrederiet Frontline.
* Oljeservice, ved at man ikke tror på kursoppgang i riggselskapet Seadrill.
* Finans, drevet av salgsanbefalinger i storbanken DNB.

Les mer: Nedtur for norske fond

- Lav risiko gir større avkastning (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.