Det går mot et elendig år på Oslo Børs. Investorer i norske aksjefond taper enda mer.

Nesten ingen av de aktivt forvaltede aksjefondene som hovedsakelig investerer på Oslo Børs gjør det bedre enn hovedindeksen, skriver Dagens Næringsliv.

Og mens Børsen har falt 14 prosent hittil i år (per fredag i forrige uke), har 64 av 70 aksjefond svakere avkastning. Over halvparten av fondene har stupt over 20 prosent, ifølge en oversikt analyseselskapet Morningstar har utarbeidet.

Skeptisk
Professor i økonomi ved Norges Handelshøyskole, Thore Johnsen, mener forvalterne selger seg inn for høyt:

– At så få fond slår hovedindeksen, viser at fondsforvalterne slett ikke er så gode som honoraret skulle tilsi. Det er vanskelig å være god i dårlige tider, men lett å være god når alt peker oppover. Det er nå de virkelige forskjellene viser seg, det er kun de aller beste fondsforvalterne som er i stand til å håndtere et marked som nå, sier han til DN.

Johnsen sier han som økonom er skeptisk til aktiv forvaltning, og at det skal være spesielle grunner til at man skal være villig til å betale ekstra for å få aktiv forvaltning.

«Gifter» seg med fondet
Siviløkonom Agnes Bergo i rådgivningsselskapet Pengedoktoren tror forvalterne har for god tilgang på penger:

– Det er stor forskjell mellom forvaltere, noe folk må være klar over når de sparer i aktivt forvaltede fond. De fleste som kjøper fond, gjør det på anbefaling fra banken og kjøper da det fondet de får tilbud om i banken. Så «gifter» de seg med fondet. De kan skifte ut kona, boligen og jobben – men fondet skiller de seg ikke fra, sier Bergo til Dagens Næringsliv.

Norske fond i 2011:

Kilde: Dagens Næringsliv/Morningstar

Se den komplette oversikten i Dagens Næringsliv onsdag.


Les også: - Lav risiko gir større avkastning


Ingen garanti mot et nytt tiår med nedgang

Slik sparer du når det er uro i økonomien

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.