– Mistilliten er blitt så stor.

Slik oppsummerte regissør Erik Poppe («Tusen ganger god natt») filmbransjens forhold til Thorhild Widvey under filmfestivalen i Haugesund ifjor. Da hadde  forholdet nådd frysepunktet, og en rekke anerkjente regissører og produsenter ga høylytt tilkjenne at de var misfornøyd med kulturministeren – også for åpen scene.

Widvey på sin side vek ikke tilbake, og kalte kritikken hysteri.

Vinden har snudd

Uklare svar, manglende dialog, kutt i produksjonsstøtten og en splittende incentivordning var bare noen av konfliktene som gjorde Widvey og Solberg-regjeringens filmpolitikk upopulær.

Igår møtte Widvey filmbransjen på nytt, under Tromsø internasjonale filmfestival TIFF), og noe har tydeligvis skjedd i mellomtiden.

– Det har mer enn gått seg til. Det vi hørte på TIFF er det mest progressive utspillet jeg har hørt fra en kulturminister på mange år, sier styreleder Asle Vatn («Hodejegerne», «Pionér») i Virke Produsentforeningen.

Kulturminister Thorhild Widvey har klart å vinne filmbransjen over etter at forholdet var på frysepunktet ifjor. Styreleder Asle Vatn i Virke Produsentforeningen, produsent Maria Ekerhovd, daglig leder Sigmund Elias Holm i Vestnorsk Filmkommisjon og forbundsleder Sverre Pedersen i Norsk filmforbund beskriver alle en annen kulturminister enn ifjor.
Kulturminister Thorhild Widvey har klart å vinne filmbransjen over etter at forholdet var på frysepunktet ifjor. Styreleder Asle Vatn i Virke Produsentforeningen, produsent Maria Ekerhovd, daglig leder Sigmund Elias Holm i Vestnorsk Filmkommisjon og forbundsleder Sverre Pedersen i Norsk filmforbund beskriver alle en annen kulturminister enn ifjor. (Foto: Marius Fiskum)
Vurderer nye filmavgifter

Utspillet Vatn kaller progressivt er nyheten om at Widvey nå tar vil forsøke å få bredbåndsleverandører, strømmeselskaper og kraftselskaper med på å finansiere norsk film- og tv-produksjon.

– Vi ønsker en felles forståelse for at det er nødvendig med en ikke-diskriminerende politikk for nye tilbydere av innhold, men vi ønsker også forståelse for at alle bør være underlagt de samme reglene og bidra til det audiovisuelle økosystemet. Diskusjonen går på hvordan vi får [bredbåndsleverandørene og strømmeselskapene] til å se at de tjener på å være med å finansiere denne innholdsprodusjonen, sa Widvey i Tromsø igår.

– Legger hodet på blokka

 – Det er på tide at de som tjener penger på at dette skapes, men som ikke har vært med på å skape innholdet, betaler for seg, sier forbundsleder Sverre Pedersen i Filmforbundet.

– Det er fortsatt ikke gitt at det blir sånn, sier Vatn i produsentforeningen.

– Men hun går langt i å garantere en løsning. Hun har lagt hodet på blokken, sier produsent Maria Ekerhovd («Mot naturen»)

– Men hodet på blokka er vesentlig bedre enn en politiker som bare backer ut, sier Vatn.

Dialogen er blitt bedre

Siden Haugesund har Widvey også klart å samle bransjen om en incentivordning gjennom garantier om at en eventuell incentivordning ikke vil gå på bekostning av dagens filmstøtte.

Mandagens andre nyhet fra Widvey ble også godt mottatt. At billettkravet for å utløse etterhåndstøtte heves fra 10.000 til 35.000 solgte billetter, har lenge vært et ønske fra bransjen.

Et annet punkt flere trekker frem er at utydeligheten er blitt mindre og dialogen bedre.

 – Jeg har vært mye i dialog med det politiske apparatet det siste halvåret, sier Vatn.

– Hun har stilt opp for å høre på bransjen, sier produsent John M. Jacobsen («Max Manus», «Kampen om tungtvannet»).

Redd ifjor, positivt overrasket i år

Produsent Aage Aaberge («Kon-Tiki») var blant de hardeste kritikerne av Widvey ifjor.

– Jeg er regelrett redd. Jeg kommer til å skjelve i fingrene når jeg skal se det neste budsjettet. Og jeg har overlevd 13 kulturministere, sa Aaberge i Haugesund ifjor.

Aaberge var ikke tilstede under TIFF, men fulgte tv-sendingen. Og også han har endret oppfatning.

– Jeg så en mye mer offensiv og faglig relevant kulturminister som gikk til kjernen av mange sentrale og viktige spørsmål.  Ikke minst ble jeg positivt overrasket over hennes tanker omkring nye finansieringsmodeller for film hvor også bredbåndsleverandørene må bidra, sier Aaberge.

Widvey: – Hyggelig

– Det er alltid hyggelig å få tilbakemeldinger uansett hvilken retning de går i.  Jeg har vært opptatt av dialog og vi har hatt mange innspillskonferanser det siste året, og vi har åpnet døren. Vi har lyttet og vi begynner å levere politikk, sier kulturmininster Thorhild Widvey om tilbakemeldingene fra filmbransjen.

Dagens Næringsliv er tilstede på Tromsø internasjonale filmfestival. Les alle saker fra festivalen her, eller følg @dn_etterbors og @martobia på Twitter.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.