Ledelse basert på tillit mellom sjef og medarbeidere og medarbeiderne imellom er kanskje ikke alltid så positivt som man hele tiden har trodd, skriver Business.dk.

Ifølge Martin Gargiulo, som er professor i organisasjonsatferd ved det anerkjente Insead-instituttets avdeling i Singapore, åpner for mye tillit for svik og slapphet i ledelsen. Resultatet kan bli dårligere inntjening og svakere arbeidsinnsats.

Gargiulo og hans forskningspartner Gokhan Ertug peker på at det er litt av en balansegang å etablere et tillitsfullt miljø. For hvis man overskrider en bestemt terskel, får tillit negative konsekvenser.

Den største faren er "blind tillit", som åpner for maktmisbruk.

- Et tillitsfullt miljø gjør det lettere å arbeide sammen, men det gjør det også lettere å snyte og bedra. Og det er det som er hele paradokset, sier Martin Gargiulo til Ledelseidag.dk.

Hårfin balanse
Ifølge forskeren er det helt naturlig at folk kutter ned på kontroll og overvåking i takt med at man får større tillit til hverandre. Men blir tilliten "blind tillit", risikerer lederen å bli hardt straffet.

To andre konsekvenser av for mye tillit er selvtilfredshet og faren for at sjef og medarbeidere blir for gode venner.

Når terskelen til overdreven tillit er nådd, er vanskelig å svare på, mener Gargiulo. Men han ber ledere passe på å ikke kutte ut alle kontrollmekanismer.

Les også:
Derfor ansettes udugelige sjefer
De typiske sjefstabbene
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.