På samme måte som en god toppsjef kan løfte en hel organisasjon, kan en elendig toppsjef skape katastrofe.

Toppsjefer sparkes på løpende bånd fordi de ikke leverer, men hvorfor mislykkes så mange av dem?

Psykologiprofessor Adrian Furnham ved University College of London (UCL), som er en av verdens mest anerkjente forskere innen organisasjonspsykologi, tror han vet hvorfor. Svikten skjer i rekrutteringsprosessen, mener han. I dag besøkte professor Furnham «Årskonferansen 2010» på Handelshøyskolen BI.

- Når vi skal velge kandidater til lederstillinger, er vi selvfølgelig opptatt av hva vi vil ha.

 

Men vi har en tendens til å glemme hva vi ikke vil ha, sier Adrian Furnham.

Les også:
Slik leder norske sjefer

- Blir blendet
- Det er bred enighet om hvilke egenskaper en suksessrik leder bør ha: "Drive", intelligens, ærlighet og integritet, stor selvtillit, kreativitet, han inspirerer andre, ser fremover og kan få ut det beste i folk. Men når de mest attraktive talentene - "vidunderbarna" - viser interesse for en stilling, er det lurt å være på vakt: De er så intelligente og smarte at man blir blind for svakhetene deres, sier professoren.

Hans råd er klart: - Se utover selvtillit og sjarm og skaff en ekspert som har i oppgave å "velge vekk" i rekrutteringsprosesser.

Da kan man unngå å ansette feil leder. Dårlig lederskap koster enormt mye penger, bemerker Furnham, som nettopp har gitt ut boken "The Elephant in the Boardroom".

"De mørke sidene"
Hva er så de "mørke sidene" man bør se etter hos lederkandidatene? Adrian Furnham ramser opp:

- Varsellampene bør blinke når en person mener han har rett, mens alle andre tar feil. En person som alltid vil være i begivenhetenes sentrum og humørsvingninger er også dårlige tegn. Klarer man heller ikke å ta viktige avgjørelser, samtidig som man hele tiden fokuserer på negative ting, ville jeg vært skeptisk. "Snakes in suits" må unngås. Men det går også an å ha for mye av det gode, sier han.

* En teamplayer kan være ubesluttsom og risikosky.

* En kundeorientert person kan være urealistisk og ha problemer med å kontrollere kostnader.

* En analytisk tenker kan være redd for å handle.

* En innovativ person kan være urealistisk, upraktisk og sløse bort bedriftens tid og penger.

* En person som er flink med mennesker kan være for "soft" og slite med å ta tøffe avgjørelser.

- Så det er mange ting man skal ha i bakhodet når man rekrutterer en leder, sier Furnham.

Les også:
Slik skaper sjefen vinnere
Supersjefen og Sjefen fra helvete
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.