I dag tidlig varslet Konkurransetilsynet Norgesgruppen og Ica om at tilsynet vurderer å stanse samarbeidet mellom de to dagligvarekjedene mens saken behandles.

Partene har fått frist til 8. mars med å kommentere varselet.

– Vi har kommet til at det er fare for at konkurransen utsettes for varig og uopprettelig skade dersom samarbeidet får pågå mens vi behandler saken, sier konkurransedirektør Christine B. Meyer.

Et midlertidig vedtak vil bety at samarbeidet må opphøre mens tilsynet tar stilling til om avtalen mellom dem er ulovlig, skriver tilsynet i en pressemelding. Konkurransetilsynet har varslet at pålegget skal gjelde til 30. september 2013.

Det var Aftenposten som først omtalte saken.

Må sette seg inn i hva det betyr
- Vi har akkurat fått dette varselet, nå må vi sette oss inn i hva dette betyr først og fremst juridisk, sier kommunikasjonsdirektør Per Roskifte i Norgesgruppen til DN.no.

- Er dere skuffet?

- Det er en komplisert sak. Jeg tror ikke vi skal legge noe følelser i det.

- Hvordan går dere frem nå?

- Det er en stor prosess. Og både Ica og Norgesgruppen har for kort tid siden mottatt dette varselet, sier han.

Omstridt avtale
Samarbeidsavtalen mellom Norgesgruppen og Ica i Norge ble kjent i midten av januar.

Avtalen gjelder i første rekke innkjøp og distribusjon, og ble inngått for å sikre konkurransedyktige priser og for å få til en langsiktig lønnsomhet i Norge, ifølge Ica. Avtalen har imidlertid vært omstridt, og det var dagligvareleverandørenes forening (DLF) som ba Konkurransetilsynet stanse avtalen midlertidig, mens tilsynet gransker om den er lovlig inngått.

Avtalen innebærer at Ica overlater 60 prosent av distribusjon og innkjøp til NorgesGruppen, noe som vil gi NorgesGruppen en markedsandel på over 50 prosent. DLF er bekymret for samarbeidet og informasjonsutvekslingen mellom Ica og NorgesGruppen som nå pågår for fullt mens Konkurransetilsynet vurderer avtalen.

Tilsynet mener konkurranseskaden blant annet er knyttet til at Ica legger ned sitt grossistapparat i store deler av landet, og at det kan bli vanskelig å bygge dette opp igjen dersom konklusjonen blir at avtalen er ulovlig.

Tilsynet er også bekymret for varige skadevirkninger i leverandørmarkeder.

I strid med konkurranseloven
Konkurransetilsynet startet sin vurdering av avtalen umiddelbart etter at denne ble inngått i midten av januar. Nå har tilsynet etter en foreløpig vurdering kommet til at det er rimelig grunn til å anta at avtalen er i strid med konkurranselovens paragraf 10, som forbyr konkurransebegrensende avtaler.

- Avtalen kan svekke konkurransen mellom dagligvarekjedene. Vi vil nå se nærmere på hvorvidt avtalen kan øke faren for utøvelse av markedsmakt, enten gjennom koordinering mellom kjedene eller som følge av ensidig markedsmakt, sier avdelingsdirektør Magnus Gabrielsen.

Tilsynet vil også se nærmere på om Norgesgruppens økte kjøpermakt kan føre til dempet konkurranse mellom kjedene, og mulige konkurranseskadelige virkninger i leverandørmarkedene.

Les også: Har ikke avgjort omstridt Ica-avtale (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.