Tørken i den amerikanske Midtvesten sprer seg raskt, og vannstanden i Mississippi-elva er nå så lav at lektere må lette på lasten.

Se video på DNPlay: Verste tørken på over 50 år

Områdene som er hardest rammet av tørken, er tredoblet bare den siste uka i de ni delstatene i Midtvesten der tre firedeler av USAs mais og soyabønner produseres, ifølge US Drought Monitor.

Tørken har ført til store skader på avlingene, og det er økende bekymring for at matprisene skal skyte i været om produksjonen i verdens viktigste kornkammer blir kraftig redusert.

Nesten to tredeler av USA er nå preget av rekordtørken. Det er en større utstrekning enn noensinne siden US Drought Monitor begynte å samle data i 1999.

Dramatisk
Mange steder er det nå tale om restriksjoner på vanning siden grunnvannsnivået er dramatisk lavere enn normalt.

Tørken har også ført til problemer for elvetrafikken på den mektige Mississippi-elva. I det nedre løpet av elva er vannstanden så lav at lekterne må reduseres lasten av frykt for å gå på grunn.

Redusert lastekapasitet av varer som fraktes langs elva, slik som for eksempel kull, korn, olje og stål, kan føre til høyere priser på verdensmarkedet fordi flere turer med lettere last fører til økte transportkostnader.

Selv om det har vært lettere regn i enkelte av de nordligste delstatene de siste dagene, er det ventet at tørken varer i enda noen måneder.

Les mer: Verste tørke på over 50 år i USA

<b>Minister spår sterk økning i kornprisene</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.